Attilától az Alma Latináig

Október 13-a nemcsak azért volt rendhagyó tanítási nap a Batthyány sportiskola diákjai számára, mert szombatra esett, hanem azért is, mert ez a délelőtt a hagyományőrzésről szólt. Meghívott vendégek és az iskola tanárai kalauzolták a múltba, illetve a népi mesterségek, hangszerek világába a gyerekeket.

Hasonló tartalmaink:

Mese, zene, tánc, kézműveskedés, sport – számtalan program közül választhattak a diákok ezen a napon. A foglalkozások különlegessége, hogy mindegyik a múlthoz, a hagyományőrzéshez kapcsolódott. A fiúk nem a bőrt rúgták, hanem íjászkodtak, a lányok agyagoztak, illetve a Hagyományok Háza szervezésében csuhévirágot készítettek, kukoricaszárból alkottak.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A kertben felállított jurta mellett megnézhették (sőt, ki is próbálhatták egy-egy veszélytelen mozdulat erejéig), hogyan harcoltak Attila korában (a Csiki Régészeti Park jóvoltából), körmön fonhattak (a Matrica Múzeum szervezésében). Természetesen a népi játékokból is kaptak ízelítőt a diákok.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A gyerekek megtudhatták, hogyan éltek eleink a középkorban, mit ettek-ittak, hogyan ruházkodtak, és hogyan nézett ki Érd pár száz esztendővel ezelőtt (ezt a programot a Földrajzi Múzeum szervezte az iskolában, az Érd775 kiállítással összhangban). Nem maradhatott el a mesehallgatás sem (a Szepes Gyula Művelődési Központ segítségével), és a szövés-fonás sem (a Szövőkör szervezésében).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Nem hiányozhatott a nap programjából a zene sem: reggel a Fricska együttes tartott népi hangszerbemutatót, a foglalkozásokat pedig az Alma Latina együttes koncertje zárta.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Mint Rozgonyi János iskolaigazgatótól megtudtuk, a hagyományőrző napot a DÖK szervezésében valósították meg.  Az intézményvezető elmondta: nemcsak Paulovits Monikát, a diákönkormányzat vezetőjét illeti köszönet, hanem a többi szervezőt, illetve résztvevőt is – a meghívott előadókat, művészeket, mestereket, szakembereket, akik  eljöttek szombaton a gyerekekhez.

Címkék