Tök jó napok a Meseházban

A héten (is) bebizonyította, milyen tökös is tud lenni a Meseház Tagóvoda. Ezúttal szó szoros értelemben. Volt tök jó családi nap, ahol tökből farigcsálhattak remekműveket a szülők és gyermekeik az óvodában, másnap pedig tök jó játszótér fogadta a kicsiket és nagyokat, ahol belekóstolhattak abba, milyen típusú játékokkal játszhattak annak idején nagyszüleik.

Hasonló tartalmaink:

Neumayer Györgyné tagóvoda-vezető elmondta, hogy a náluk már hagyományosnak számító tökös családi nap célja a szülők és az óvoda kapcsolatának erősítése, hiszen ilyenkor a szülők a gyermekeikkel közösen készítik a tökfejeket.

DSCN0755

“Úgy érezzük, a szülők igénylik, hogy benézhessenek az óvoda mindennapjaiba, részt vehessenek egy-egy délelőtt programjain, mert szeretnék megtudni, hogy gyermekeik mit csinálnak az óvodában”, mondta el Neumayer Györgyné. “Töklámpásokat készítünk, de nem az amerikai hagyományokat akarjuk ezzel erősíteni, nálunk a tök az ősz köszöntéseként jelenik meg, és a töklámpásnak szimbolikus jelentése is van: a fényt mutatja nekünk, hogy merre kell haladnunk. A szülők nagyon szeretik ezeket a programokat. Tökös sütikkel, üdítőkel készülnek, beöltöznek a gyermekeikkel hasonló jelmezbe”, tette hozzá a tagóvoda-vezető.

DSCN0754

A program valóban egyre népszerűbb: idén olyan sok szülő vett részt rajta, hogy a díszudvar megtelt a tökökből faragott különböző mesterművekkel. Ezeket egyébként díjazták is: a csoportok a saját alkotásaik közül szavaztak a legszebbekre, majd az első helyezettek  kikerültek az aulába, ahol a héten mindenki a csodájukra járhatott.

DSCN0758

A Pitypang csoport ovisai arról lelkendeznek, ki milyen tökfejet faragott ki anyával és apával közösen. Timi azt meséli, hogy az övének bár hosszú fogai voltak, de inkább vicces lett, mint félelmetes. Barnabásék csontvázasat csináltak, ami saját bevallása szerint nagyon nehéz volt, bár igazából anyukája faragta ki. Bencéék számosat és persze rettentően ijesztőt faragtak, és már alig várja, hogy pénteken hazavihesse és kitehesse otthon mécsessel a belsejében. Katalin, egy anyuka éppen végzett már, amikor megszólítom, azt mondja, a lényeg ilyenkor az, hogy együtt van a család az óvodában is, amit a gyerekek rettentően élveznek. “Miközben farigcsáljuk a tököt, jobban megismerjük egymást. Mivel kicsik a csoportok, ezért van idő és alkalom arra, hogy beszélgessünk, és a nap végére  arcokhoz tudjuk kötni a neveket, és mi, szülők is jobban megismerjük egymást.”

DSCN0786

Másnap, csütörtökön aztán a gyerekek a régi korok játékaival ismerkedhettek meg, de ezek is mind-mind szigorúan tökösek voltak:  tökös kirakó, tili-toli, karika- és célba dobáló, töklabirintus, tökös golf, tökleguruló, mini tökös lengőteke, tökös krikett: összesen 22 tökös játék adott ízelítőt a gyerekeknek, van élet és játék a számítógépen és a tableten túl is.

DSCN0778

 

A játékokat biztosító cég családi vállalkozás: apuka készíti, anyuka és a már felnőtt gyerekek pedig viszik a játékokat a különféle eseményekre, ahol eleinte lehet, hogy félnek, mennyire tudják ezek a hagyományőrző, fából készült, készségfejlesztő játékok lekötni a fiatalok figyelmét ma, a számítógépes játékok világában, de ahogy a cégvezető elmondta, az szokott lenni a tapasztalat, hogy az anyukáknak 2-3 óra játék után úgy kell könyörögniük a gyerekeiknek, elég legyen már a játékból, és menjenek haza.

DSCN0774

A Meseházban minden csoport és minden ovis kipróbálhatott minden játékot. A nap végén pedig, ha valamelyik szülő megkérdezte a gyermekét, milyen volt a napod, kislányom/ kisfiam, mindenki őszintén azt felelhette: tök jó.

Címkék