“A kommunisták politikai örökösei ma is közéletünk részesei”

Nem először és nem utoljára hagytak cserben minket 1956-ban Európa vezető politikusai. A szabadságot mindig oly fennkölten hirdető Európa hagyta, hogy a hazaárulók a nemzet szabadságáért küzdő hazafiak nyakára tegyék a kötelet – fogalmazott az 1956-os városi ünnepi megemlékezésen T. Mészáros András polgármester, hangsúlyozva: a kommunisták politikai és szellemi örökösei ma is közéletünk részesei; a maiak annyiban különböznek, hogy előbb a Magyarországot elítélő országjelentést íratnak, és csak utána hívnák be az idegen hadsereget.

Hasonló tartalmaink:

- Ezen a napon, tizenegy évvel a világháború, a német megszállás, a nyilas uralom felszámolása után a magyar nép egy másfajta, de hasonlóan embertelen orosz megszállás és kommunista terror elnyomását megelégelve ismét reményt adott Európa elnyomott népeinek, és példát mutatott Európa azon felének is, amely érzéketlenné vált, ellustult saját szabadságában. Ami a magyar nemzettel 1956-ban történt, az egész Európával történt. Azon a szent napon újra megmutattuk, hogy a magyar nép példátlan erőt és bátorságot mutatva képes az összefogásra. Aznap az utcára vonuló boldog és szabad emberek írták a magyar történelmet. Ám alig két héttel később a kommunisták újra elárulták az embereket és elárulták a hazát. Mindannyian tudjuk: az általuk behívott szovjet hadsereg november 4-ei invázióját követően könyörtelen leszámolás kezdődött – emlékeztetett ünnepi beszédében T. Mészáros András polgármester, hangsúlyozva: ez a két történet – a magyar forradalom és annak kegyetlen eltiprása; a bátorság és az aljas árulás – Európa története is.

- Az egyik példát mutatott, a másik tükröt tartott Európának, amely előbb üdvözölte a bátor harcot a szabadságért, majd tétlenül nézte, ahogy a szovjet újra megszállja hazánkat. A demokráciát, a szabadságot mindig oly fennkölten hirdető Európa hagyta, hogy a hazaárulók a nemzet szabadságáért küzdő hazafiak nyakára tegyék a kötelet. Nem először és nem utoljára hagytak cserben minket a kontinens vezető politikusai. De újra és újra feltámadott a „magyar tenger”. És ha le is verték forradalmainkat, a magyar lélekben mélyen gyökeret vert szabadság szeretetén nem fogott semmilyen terror. Ez vezetett 1989-hez, a vértelen forradalomhoz. Kegyelem és gesztus volt a békés átmenet. A negyven éven át gesztusa az elnyomók és politikai örököseik felé. Azok felé, akik azóta is minden adandó alkalommal árulják a nemzetet. Fegyverért, pénzért, hatalomért, Moszkvának, Brüsszelnek, Berlinnek, Párizsnak. És ők, a kommunisták politikai és szellemi örökösei ma is közéletünk részesei. Ők, akiknek sem hitük, sem tehetségük nincs, hogy a nemzet szolgálják, de a hatalomért bármire képesek. Ők, akik 1956-ig, és 1956 októbere után is a szovjet elnyomókat szolgálták.  A maiak annyiban különböznek, hogy előbb a Magyarországot elítélő országjelentést íratnak, és csak utána hívnák be az idegen hadsereget – hangsúlyozta T. Mészáros András, aki azzal zárta szavait: a pesti srácok 1956-ban fegyverrel álltak ki a nemzet szabadságáért, és mondtak nemet a kommunistákra. Ma sem kérünk a kommunistákból, s örököseikből. Nem kérünk belőlük, s a három kétharmados választási győzelem elég világos bizonyíték.

A főtéri emlékműnél tartott ünnepség Barbinek Péter és Elek Ferenc színművészek műsorával folytatódott, akik külföldi írók, költők 1956-tal kapcsolatos írásait elevenítették fel a megemlékezők előtt. A műsorban közreműködött a Harmónia Vegyes Kar (karnagy Hornyák Tamás), amely Bárdos Lajos Nemzeti fény és Fasang Árpád Elindultam szép hazámból című kórusművét adta elő.

A megemlékezés koszorúzással kezdődött a Magyar Földrajzi Múzeumnál elhelyezett emléktáblánál, és azzal is zárult a főtéri emlékműnél: főhajtással tisztelegtek a város, valamint Fidesz, illetve a KDNP, az Ifjúsági Önkormányzat, a kisebbségi önkormányzatok, a helyi intézmények, szervezetek vezetői, képviselői, és az érdi lakosok. Az érdi baloldal pártjai nem vettek részt a városi ünnepségen, sőt, idén a pártalapítók kilépése után újjászerveződő érdi Jobbik is csatlakozott a külön koszorúzó baloldaliakhoz.

A megemlékezést követően az Érdi Kamarazenekar adott koncertet Kodály Zoltán műveiből a Szepes Gyula Művelődési Központban.

 

 

Címkék