Tied a pálya!

Tizenharmadik alkalommal tartott pályaválasztási kiállítást a Pest Megyei Kormányhivatal, az Érdi Tankerületi Központ közreműködésével. Ezerötszáz diák érkezett a csütörtöki rendezvényre, ahol harminchét kiállító intézmény kínálatával ismerkedhettek meg, interaktív programok segítségével. Aki még nem döntött, annak pályaválasztási tanácsadással is segítettek.

Hasonló tartalmaink:

A bemutatkozó intézmények sokféle programmal, meglepetéssel készültek: ki lehetett próbálni a cukrászmesterséget, a szalvétahajtogatást, a gyerekek bepillanthattak a villanyszerelők, illetve a pékek munkájába, sőt, végigsétálhattak az artistaképző jóvoltából kifeszített sodronykötélen. Egy-másfél órás turnusokban váltották egymást a diákok – ennyi idő elég volt mindenkinek arra, hogy kedvére nézelődjön, tájékozódjon.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

–  A kiállításra szervezett formában, buszok szállították az érdi és környékbeli tanulókat, akik az élelmiszer-előállítástól a környezetvédelmen és a kereskedelmen át a honvédelemig többféle szakmával megismerkedhettek. A kiállítók arra törekedtek, hogy élményszerűen mutassák be, mit tudnak nyújtani a diákoknak, és a gyerekek elbeszélgethettek a középfokú oktatási intézmények tanulóival és tanáraival is. A pályaválasztási kiállításnak ez a hozzáadott értéke, hiszen itt nem csupán a továbbtanulási tudnivalókat ismerhették meg – mondta tudósítónknak dr. Zöld-Nagy Viktória, az Érdi Járási Hivatal vezetője, akitől megtudtuk azt is: a Kormányhivatal, illetve az iparkamara standjánál részt vehettek pályaválasztási tanácsadáson, és a hiányszakmákról is tájékoztatást kaphattak.

Azoknak a diákoknak, akik nem tudnak dönteni, nincsenek még tisztában azzal, hogyan képzelik a jövőjüket, érdemes a pályaválasztási tanácsadás lehetőségével élniük, ahol segítenek abban, hogy a diák tisztába kerüljön erősségeivel, és azzal, egy-egy pályát milyen készségek birtokában érdemes választani.

Az érdi diákok többsége gimnáziumban szeretne továbbtanulni – ezt már Sárközi Márta tankerületi igazgatótól tudtuk meg, aki kérdésünkre elmondta: nagyon népszerűek az érdi gimnáziumok, amelyekben többszörös a túljelentkezés. A Kós szakképző iskolát is sokan választják, és kedvelt az érdiek körében a százhalombattai SZISZKI is.
– A szülőknek fontos, hogy helyben tanulhassanak tovább a gyermekeik. Ez azért is jó, mert így olyan gyermekeket tudunk nevelni, akik érdiek szeretnének lenni, és akik érdiek is maradnak – hangsúlyozta a tankerületi igazgató.

Természetesen nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is fontos, hogy tájékozódjanak a továbbtanulási lehetőségekről. A pályaválasztási kiállításon délután nyitott kapuk várták az édesanyákat, édesapákat. Természetesen más beiskolázási rendezvényeket, nyílt napokat is tartanak a középiskolák, ott is kaphatnak bővebb információkat a továbbtanulók – tette hozzá Sárközi Márta.

Érden a Gárdonyi gimnázium  november 28-án, 10 órai kezdettel tart nyílt napot, a Kós szakképző iskola november 21-én és december 12-én, 9-től 12 óráig, Nyitott műhelyek rendezvényt pedig november 28-án, szintén 9-től 12 óráig. A VMG nyílt napot nem tart, a Marianum idén indított gimnáziumi tagozatával kapcsolatban pedig már volt egy szülői tájékoztató rendezvény, de várhatóan még egyet rendeznek majd.

 

Címkék