A szociális munkát végzőket ünnepelték

Az Országgyűlés alelnöke szerint tisztelet és megbecsülés illeti a szociális területen dolgozókat és azt a több tízezer önkéntest, akik alapítványok, civil szervezetek vagy egyházak keretei között végeznek közösségi segítő munkát.

Hasonló tartalmaink:

Lezsák Sándor (Fidesz) a szociális munka napja alkalmából hétfőn a Parlamentben köszöntötte az ágazatban dolgozókat és köszönetet mondott tevékenységükért.

Az Országgyűlés alelnöke arról is beszélt, hogy a különböző segítő munkát végzőkhöz hasonlóan a parlamenti és az önkormányzati képviselőknek is a “valóság jegyeseiként” ezer szállal kell kötődniük a hétköznapok világához.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára megköszönve a területen dolgozó mintegy 100 ezer ember segítő munkáját azt mondta, a szociális munkához hitre, bátorságra, a rászorulók iránti nyitottságra és nagylelkűségre van szükség.

A segítők különleges szerepét méltatva azt mondta, mindig akkor jelennek meg, amikor baj van, amikor szükség van rájuk. Azt hangoztatta, hogy a szociális munkások munkájukkal közösséget és nemzetet építenek.

Azt mondta, hogy a felelősségvállalásra épülő segítségnyújtó munkát a kormány a jövőben is kiemelten szeretné támogatni.

Az államtitkár felidézte, hogy a szociális munka napját megelőző napon Szent Márton püspökre emlékezünk, aki katonaként fél köpenyét odaadta egy koldusnak. Szerinte ahogy ez a történet sem maradt két ember magánügye az elmúlt évszázadokban, úgy a mai szociális segítő munka sem az, mert az mindig egész társadalom közös ügye kell hogy legyen.

Fülöp Attila a szociális munka napja alkalmából Szociális Munkáért Díjat, valamint Pro Caritate díjat adott át; utóbbi elismerést mások mellett Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ügyvezető alelnöke vehette át.

A parlamenti ünnepségen az államtitkár és Kocsis József, a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének elnöke díjat adott át a szociális munka napjának bevezetésében betöltött szerepéért Harrach Péter volt szociális és családügyi miniszternek, a KDNP frakcióvezetőjének.

A kereszténydemokrata politikus arról beszélt, hogy a társadalomban sikerteleneknek tartott embereknek van igazán szüksége a szociális munkások segítségére, az ő közösségüket pedig az tartja össze, hogy mindannyiukban érzékenység él a rászorulók iránt.

Az Országgyűlés 2016-ban döntött arról, hogy november 12-ét a szociális munka napjává nyilvánítja, ezen a napon munkaszüneti napot tartanak az ágazatban dolgozók. A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások területén jelenleg csaknem 100 ezren dolgoznak.

Forrás: MTI, fotó: MTI/Máthé Zoltán

Címkék