Teleki napok, huszonötödször

Gróf Teleki Sámuel nevét egyetlen általános iskola viseli az országban. A Törökbálinti úti intézmény 1993. november 1-jén vette fel a nagy utazó nevét – ez a nap Teleki születésének évfordulója. Azóta minden esztendőben megrendezik a Teleki-napokat, versenyekkel, műsorral, koszorúzással.

Hasonló tartalmaink:

Az idei rendezvénysorozat nemcsak azért volt különleges, mert a névfelvétel 25. évfordulóját ünnepelték, hanem azért is, mert a szerbiai Csantavérről kilenc diákot és három kísérő tanárt láttak vendégül, akik a Hunyadi János Általános Iskolából érkeztek. A november 10-ei ünnepségen testvériskolai szándéknyilatkozatot írt alá Patkóné Séra Ilona, az érdi iskola igazgatónője, és Szabó Gábor, a csantavéri intézmény igazgatóhelyettese.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

– Csantavér az egyik legnagyobb vajdasági magyar falu. Szép kis magyar település vagyunk, és próbáljuk megőrizni, szépítgetni, amennyire tudjuk. Iskolánkba zömmel magyar gyerekek járnak. Évfolyamonként három-három magyar nyelvű osztályunk van, ötödiktől kapcsolódik ehhez egy szerb tagozat, ami általában nagyon kis létszámú. Most kilenc hetedikes diákkal érkeztünk. Mindannyian voltak már Magyarországon, ezen a környéken azonban még nem jártak, Budapesten talán ha két gyerek volt eddig. Nagyon nagy élmény volt ez az út, és hatalmas a vendégszeretet, amivel fogadtak minket – mondta tudósítónknak Szabó Gábor igazgatóhelyettes a szombati ünnepségen.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A vendégek csütörtökön érkeztek, és indultak a Teleki napok keretében rendezett tankerületi földrajzversenyen – ez, ahogy már hagyomány, a magyar utazókhoz és felfedezőkhöz kapcsolódott –, amelyen harmadik helyezést értek el. Pénteken Budapesten tettek látogatást, szombaton pedig, a Teleki napokat lezáró ünnepi műsor és koszorúzás után indultak hazafelé.

A Teleki napok nem csupán a testvériskolai kapcsolat megkötéséről szólt; a földrajzversenyen kívül szerepelt még a programban tankerületi asztalitenisz diákolimpiai verseny is. A szombati ünnepségen kihirdették, hogy ebben az esztendőben – a hat jelölt közül – ki nyerte az Év pedagógusa címet: az igazgatónőtől Faragóné Szappanos Ilona és Kiss Ilona vehette át az ajándékot, egy parádsasvári üvegcsiszoló mester által készített kristály kosárkát.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A rendezvényen tíz szülő több éven át végzett segítő munkáját könyvvel köszönték meg. A legkisebbeket, azaz az elsősöket is köszöntötték, méghozzá egy-egy különleges meséskönyvvel, amit a Czabai-kert ihletett, és nem maradhatott el Gróf Teleki Sámuel mellszobrának megkoszorúzása sem – a nagy utazó életét a gyerekek kedves műsorban elevenítették fel, majd elhelyezték virágaikat a szobor talapzatánál.

SAM_4876

Magyar utazók és felfedezők tankerületi földrajzverseny

1. HELY: Zimándy Ignác Általános Iskola és Szakközépiskola
Juhász Péter – Fekete Marcell – Izsák Flóra
Felkészítő tanár: Czékmán Zsuzsanna

2. HELY: Érdi Teleki Sámuel Általános Iskola
Simon Gergő – Kertész Levente – Torma András
Felkészítő tanár: Vinczéné Lőrinc Judit

3. HELY:
Hunyadi János Általános Iskola Csantavér (Szerbia)
Vékony Dominik – Leonov Vörös Máté – Tót Bogi Kincső
Felkészítő tanárok: Leonov Vörös Adrianna – Pecze Tamás – Szabó Gábor

Teleki kupa tankerületi asztalitenisz verseny:

FIÚCSAPAT

 

I.

Érdi Teleki Sámuel Általános Iskola

Nagy Gábor

Székely Zoltán

Mórocz Ádám

II.

Érdi Kőrösi Csoma Általános Iskola

Steigerwald Erik

Nagy Tamás

Pauer Barnabás

III.

Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskola és Általános Iskola

Takács János

Kozel Benedek

Choior Krisztián

 

EGYÉNI

 

FIÚ

LÁNY

 

I.

 

Kádár Csaba Benjamin

Érdi Kőrösi Csoma Általános Iskola

Nagy Anna Petra

Érdi Kőrösi Csoma Általános Iskola

 

II.

Márkus Bálint

Érdi Kőrösi Csoma Általános Iskola

Havel Lilla

Érdi Kőrösi Csoma Általános Iskola

 

III.

 

Székely Zoltán

Érdi Teleki Sámuel Általános Iskola

 

Felkészítő tanárok: Brindzik Zsuzsanna – Köves Tamás – Miklósi Mátyás – Tóth Zoltán

Címkék