Miből lesz a kis hernyó?

Műanyagkupakból. A szitakötő meg  juharfa terméséből. Az oroszlán sörénye nyomdai hulladékpapírból. Akinek mindez, sőt másodpercenként egy-egy újabb ötlet kipattan a fejéből, hogy milyen kreatív módon lehet újrahasznosítani a hulladéknak szánt dolgokat, az pedig Nonn Ilona, aki a hét második felében megrendezett sulira hangoló ökotábort vezette a Telekiben.

Hasonló tartalmaink:

Harminc leendő 1. és 2. osztályos vett részt az Érdi Teleki Sámuel Általános Iskola sulira hangoló ökotáborában a héten Nonn Ilona pedagógus vezetésével és tanítóik közreműködésével. Az ökotábor ötletét dr. Palkó Zsolt, az Érdi Polgári Természetőrség vezetője adta, illetve ő szerzett a budaörsi Auchan áruháztól támogatást is ehhez: inni-, ennivaló és papír- írószer formájában.

Az elmúlt napok alatt a résztvevő gyerekek egyrészt megismerkedtek az iskolával, a tanítónénijeikkel, hogy otthonosabban mozoghassanak szeptember elejétől a Teleki folyosóin és tantermeiben. Másrészt játékos módszerekkel bepillanthattak a környezetvédelembe, a szelektív hulladékgyűjtésbe és az újrahasznosításba. A tábor elején elkészült újrahasznosított papírtasakok a tábor végére megteltek szebbnél szebb, műanyagpalackokból, kupakokból, wc papír gurigákból, termésekből, lufikból, törölközőből készült kézműves csodákkal, amelyeknek ötlete mind Nonn Ilona táborvezető fejéből pattant ki, s a gyerekek kezei alatt lettek valósággá. Így készült műanyagkupakokból hernyó, lufiból és grízből “nyomi” fej, PET palackból lepke és kézügyességi játék, termésből szitakötő, papírtasakból és nyomdai papírhulladékból oroszlán bábfigura.

DSCN9831

A kreatív kézműveskedés mellett persze az érdekesebbnél érdekesebb játékok, mozgásos feladatok sem maradhattak el. A tábor alatt a gyerekek elkirándultak a Noel tanyára, kincset kerestek az iskolában, a tornateremben egy alagutas játékban kellett különböző feladatokat elvégezniük, és ott jártamkor éppen a Teleki indulójára rakosgatták lelkesen hol a kezüket, hol a lábukat előre-hátra, oldalra, éppen amit és ahova kellett. De ezzel még nem volt vége a napnak, mert a táncos móka után következett a játék, amiben a nap folyamán tanult ismereteiket használhatták fel a gyakorlatban: azaz meg kellett állapítaniuk, hogy mi hulladék azok közül, amelyeket a pedagógusok mutattak nekik, és a hulladékok közül mit melyik szelektív gyűjtőbe kell dobniuk.

DSCN9834-

Zselyke és Zéti most lesznek 1. osztályosok, Zselyke a PET palackból készült színes pillangójával büszkélkedett, Zéti pedig azzal, hogy ő mikrofont kreált hernyó helyett a műanyagpalackokból. Mindketten csillogó szemekkel meséltek a Noel-tanyán tett látogatásukról, és arról, hogy azért fontos külön-külön gyűjteni a szemetet, hogy ne legyen az egész világunk egy nagy szemétdomb.

DSCN9832

A gyerekeknek most még egy hét szünet van az évkezdésig, amit a táborban résztvevők már alig várnak. A táborvezető Nonn Ilonának újabb és újabb gyerkőcök szegezték neki a kérdést: mikor lehet megint ilyen érdekes dolgokat csinálni? Az tehát biztos, hogy a gyerekekben lelkesedésből, Nonn Ilonában pedig ötletekből nincs hiány; ha pedig a kettő év közben is egymásra talál, abból csak jó sülhet majd ki.

Címkék