Naponta egy alma…

Édes köleskását, sütőtök- és karfiolkrémet, mézes mártogatóst, és még sok különleges finomságot kóstolhattak meg a gyerekek az Ófalusi óvoda múlt szerdai egészségnapján, amit immár tizennegyedik alkalommal rendezett meg az óvoda, a szülők és – idén először –  a Kincses óvodai tömb egészségnevelési munkaközösségének részvételével.

Hasonló tartalmaink:

Az új ízek megismerése, az egészségtudatos nevelés fontos része az Ófalusi óvodában, ahol azt is tudják: nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is meg kell szólítani ebben a témában.

– Van olyan gyerek, aki, ha egy almát elé teszünk, nem kéri, de örömmel állít össze feldarabolt gyümölcsökből kisegeret, pávát, sündisznót, és nagyobb kedvvel eszi meg az alkotását. A répán kívül minden gyümölcsöt, zöldséget a gyerekek szeletelhettek fel, ami nagy élmény, nem beszélve arról, hogy a szülőket is meg tudjuk győzni arról, hogy bízzanak ilyesmit nyugodtan a kicsikre – hangsúlyozta Pócsiné Sivák Erzsébet tagóvoda-vezető, akit arról is kérdeztünk: a mai ovisok mennyire szeretik a főzelékféléket?

– A zöldségleveseket, gyümölcsöket kedvelik, a főzelékeket már kevésbé. Azon vagyunk, hogy a gyerekek minél több féle zöldséget megismerjenek: szoktunk az óvodában piacost játszani, „bevásárolunk” a zöldségekből, megbeszéljük, milyen főzeléket főzhetünk belőlük, és az óvodában készítünk csalamádét is – tette hozzá a vezető.

– Azért kell a sok zöldség meg a gyümölcs, hogy nagyra nőjünk. Az én kedvencem a banán meg a sóska, de szeretem az almát is – mondta az egyik kislány, aki társával együtt kenyérkatonákat díszített egy-egy falat zöldséggel.

Az egészséges életmódra neveléssel kapcsolatos programok nem csupán erre az egy délelőttre korlátozódtak az oviban: külön napot szenteltek a helyes fogápolásnak, amit nem lehet elég korán kezdeni.

 

 

 

Címkék