Marcipán cica tanította az ovisokat mosakodni

Az Érdi Kincses Óvoda Kutyavári Tagóvodájában pénteken egy bábszínházzal hívták fel az itt dolgozó pedagógusok a gyerekek figyelmét a helyes tisztálkodásra az Egészségügyi Világnap keretében. A kicsik Marcipán cica közreműködésével üzentek hadat a baciknak. 

Hasonló tartalmaink:

1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk világszerte az egészségügyi világnapon április 7-én. Csernyák Györgyi, a Kutyavári Tagóvoda vezetője kérdésünkre elmondta, hogy zöld óvodaként arra gondolt, ez a nap lenne ideális arra, hogy az egészségnevelés keretén belül felhívják a gyerekek figyelmét az alapos tisztálkodás fontosságára – játékos módszerekkel.

A rendkívül látványos, interaktív bábelőadásban a főszereplő énekes-zenész-színész házaspár: Zsámár Katalin és Gay Tamás élő szereplőként mesélik el, illetve éneklik és zenélik el szaxofonnal, gitárral Peti és a bacilusok, valamint Marcipán cica történetét.  Az előadás előtt Zsámár Katalin elmeséli, hogy a báb Marcipán cica szerepét évekig édesanyja, Szöllősy Irénaz egész ország által ismert Futrinka utcabeli Cicamica játszotta, őtőle vette át unokája, Gay Ágota a szerepet, aki pénteken nem jött el, de Marcipán cicát az alkotók természetesen elhozták magukkal – a gyerekek legnagyobb örömére.

20180406_092702

Az ovisok izgatottan segítenek a történet szerint a mosakodni nem igazán szerető Petinek, hogy megküzdjön az egyre nagyobb sereggel támadó bacilusokkal, szappan és víz segítségével elűzze őket, egyben meghódítsa hercegnője szívét. Marcipán cica és a művészházaspár nem veszi félvállról a feladatot: a gyerekek feje búbjától egészen a talpukig minden porcikájukat átvesznik, énekelve, tornázva mit, hogyan kell jó alaposan megtisztítani.

Mikoláné, K. Krisztina, a Róka csoport óvónője elmondja, hogy csoportjában a nagyok is sokat segítenek a kicsiknek abban, hogyan kell helyesen kezet mosni. A gyerekek örömmel használják emellett az ovi bejáratánál  felállított kézfertőtlenítőt is. A szülők gyümölcsökkel és zöldségekkel segítenek egészségesebbé és változatosabbá tenni a gyerekek napi étkezését. Ha az időjárás úgy engedi, próbálnak minél több időt kint tölteni, szabad levegőn, az udvaron. Végül, de nem utolsó sorban, a kicsik rendkívül megszerették az alagsorban berendezett sószobát, alig várják, hogy a csoportjukra kerüljön a sor, és beülhessenek oda egy-egy foglalkozásra.

Csernyák Györgyi, az ötletekből ki nem fogyó tagóvoda-vezető hangsúlyozza, hogy zöld óvodaként a környezeti nevelés szorosan összefügg náluk az egészséges életmódra neveléssel. “Mindezt szem előtt tartva a környezettudatos magatartás megalapozására, formálására, biztonságos környezeti kultúra és életvitel alapjainak lerakására törekszünk. Természetesen a gyermekek nyelvén - színes, változatos, játékos programokkal”, mondja a tagintézmény-vezető, és közben büszkén mutatja a bejáratnál megújult zöld óvoda falat, amire kikerült az új oklevelük is.

20180406_093128

A gyerekek pedig a bábelőadás után még órákig lelkesen mesélik, milyen hősiesen küzdöttek meg a mese főszereplőjének, Petinek az egészségére törő bacilusokkal. Sőt, pénteken este otthon, a kádban -, egyes információk szerint – néhányan magukon is bemutatták tetőtől-talpig a szülőknek, hogyan kell helyesen mosakodni. Persze Marcipán cica énekét dúdolva a mutatvány közben, hogy “a tisztaság fél egészség”.

Címkék