Legyen sok babakocsi!

Ezekkel a szavakkal zárta beszédét Bogatin Attila szombaton délután az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesületének évzáró ünnepségén. Mert ha sok baba születik, sok babakocsi, pelenka, babaruha és babaétel és még megannyi más dolog kell, a növekvő kereslet pedig szükségszerűen löketet ad a gyártásnak, ehhez pedig munkaerőre van szükség, tehát a foglalkoztatottak száma is emelkedik. “Magyarul, a több babakocsi azt jelenti, hogy a nagycsaládok motorjai a gazdaságnak, ők azok, akik mozgatni, fenntartani tudnak egy országot, egy világgazdaságot.”

Hasonló tartalmaink:

A Szepes Gyula Művelődési Központban szombaton a kora délutáni óráktól egészen estig kicsik, még kisebbek és kicsit nagyobbak, legnagyobbak töltötték be az aulát és a kamaratermet. Utóbbiban már az ünnepekre készültek koszorúk, karácsonyi üdvözlőlapok gyártásával, az aulában pedig arcfestéssel és csillámtetoválással pecsételhették meg magukat és jókedvüket a gyerkőcök.aga boga evzaro3_181124

Itt nem kellett csodálkozni azon, hogy egy tízéves kreál csillogóbbnál csillogóbb csillámtetkókat a kisebbek vagy akár nála kicsit nagyobbak kezére, hogy a tizennyolc éves nővér kezében üldögél a kilenc hónapos kishúga, és senki nem akadt fenn azon, hogy az országgyűlési képviselő és a polgármester beszéde alatt is gondtalanul bújócskáztak és kergetőztek a gyerkőcök. A nagycsaládosok tartották évzáró rendezvényüket, aminek igazi ceremóniamestere Kiss Dániel, az Ága-Boga sajtósa volt, aki nem csak, hogy maga is három gyermekével már nagycsaládosnak számít, de tizenhárom testvérével simán nyerte azt a képzeletbeli versenyt is, hogy ki érkezett a legnagyobb családból a rendezvényre.

aga boga evzaro1_181124

Bogatin Attila, az Ága-Boga elnöke röviden összefoglalta, milyen eredményeket értek el, és milyen eseményeket szerveztek idén. A már hagyományosnak számító gyereknap és a sportnap mellett részt vettek a házasság hetén, tavaszt köszöntöttek Pintér Béla részvételével, nyáron táboroztattak, elindították a Szülők Iskoláját, kapcsolatot tartottak a helyi zöldség- és gyümölcstermelőkkel, és nem utolsósorban ezen a hétvégén, csakúgy, mint az előző kettőn, aktívan részt vettek a rászorulók számára indított tartós élelmiszergyűjtésen, és szétosztottak 4 millió forint értékű adományt a rászoruló családok között a NOE és az Élelmiszerbank támogatásával. A következő évi tervekről szólva az elnök elmondta, hogy a Szülők Iskolája januárban az “Offline szülő – online gyermek” című előadással folytatódik majd, februárban megint részt fognak venni a házasság hetének eseményein, a szokásos programok mellett pedig jövőre januártól új elemként a környezettudatosságra való nevelést hozzák be a programok közé. Szeretnének több közösségépítő programot is szervezni, amelyeket Kutyavári úti közösségi ház udvarában lehetne megvalósítani, ehhez viszont szükség van arra, hogy kicsit kulturáltabb körülményeket tudjanak ott megteremteni, hiszen egyelőre a téli hónapokban használhatatlanná vált az épület a fűtés megoldatlansága miatt. A közösségi ház fejlesztéséhez a polgármester és a képviselő segítségét kérte Bogatin Attila.

bogatin attila_aga boga evzaro_181124

“A magyar kormány az elmúlt időszakban a családokra fordította tekintetét, és azon dolgozott, dolgozik, hogy a családok, mint téma, feladat és csoda megmutatásra kerüljenek a magyar társadalom számára és javára. Értékként tekintünk a családra és a nagycsaládra. Nagyon örülök, hogy Érden működik az Ága-Boga 1000 taggal, és tevékenységeik közül kiemelném, hogy mindig nyitott szívvel fordulnak a rászorulók felé, és karitatív tevékenységre is van energiájuk. Köszönöm ezt az odaadást, köszönöm, hogy így gondoskodnak gyermekeikről, és a magyar jövőről. Lehet és kell családokban gondolkozni, megismerni a  társadalom véleményét ezzel kapcsolatban”, mondta el beszédében dr. Aradszki András országgyűlési képviselő, majd arra biztatta a jelenlévőket, hogy töltsék ki minél többen a Nemzeti Konzultáció kérdőívét.

aradszki_aga boga evzaro_181124

T. Mészáros András polgármester beszédében kiemelte, hogy nem is olyan régen a NOE gyermekbarát önkormányzat címmel díjazta az Érd Megyei Jogú Város önkormányzatát, “ami egy nagyszerű érzés, ugyanakkor felelősséggel is jár, plusz odafigyeléssel. Nem véletlen hát, hogy sorra építjük az óvodákat, iskolákat, játszótereket, amik remélem, hogy egyre jobban benépesülnek. Az Ága-Boga olyan fontos feladatot hajt végre, amiért nagy köszönet és hála illeti őket: a szülőket, az egyesületet és a gyermekeket, akik ennek az egésznek az oszlopát alkotják, és akik a mi jövőnket jelentik,” tette hozzá.

t meszaros andras_aga boga evzaro_181124

A nagycsaládosok között találom a kilenc hónapos Szófiát, aki tizennyolc éves nővére ölében üldögél. Édesanyjuk, László Ágnes négy gyermeknek adott életet, közülük a legnagyobb már huszonnégy éves. Amikor a nagycsaládosságról kérdezem, azt mondja, egyáltalán nem kihívás a számára, hanem teljesen természetes, magától értetődő dolog. “Nagyon jó, igazi érték nagycsaládban élni, de ez a részünkről nem tudatos, hanem érzelmi alapú döntés volt. Mindenkit arra biztatok, ha teheti, tapasztalja meg ezt a saját bőrén”, teszi hozzá mosolyogva. Karácsonykor náluk nagyon sokan vannak, és habár persze ajándékozásra is mindig sor kerül, de az együttlét a fontos az egészben. Nagylánya, Anetta azt mondja, nagyon örül, hogy nagycsaládban nőhet fel, mert sosem unatkoznak, tartalmas az életük. Édesanyja mintája, illetve a gyermekeket és a házasságot az előtérbe helyező értékrendjét maga számára is követendőnek tartja. aga boga evzaro4_181124

A jó hangulatról a továbbiakban a diósdi Naprózsafa Néptáncegyüttes gondoskodott, akik a Ludas Matyit adták elő táncos mesejátékban, majd Galambos Ferenc varázsolta el  szószoros értelemben bűvészműsorával a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Végül sor került az idén született babák – köztük Szófia – köszöntésére és az oklevelek, ajándékcsomagok átadására is.

aga boga evzaro6_181124

aga boga evzaro5_181124

(képek: Boros Sándor)

 

Címkék