Változatlan feltételek mellett biztosított az idei szociális tűzifa mennyisége

A 22 állami erdőgazdaság évek óta változatlan feltételekkel teszi lehetővé a pályázó önkormányzatok számára a szociális tűzifához jutást.

A piaci árakhoz képest az állami erdőgazdaságok jelentős kedvezménnyel adják a szociális tűzifát az érintett önkormányzatoknak a Belügyminisztérium által engedélyezett forrás erejéig. A szociális célú tüzelőanyag programban az 2018-19-es fűtési szezonban 2320 kistelepülés rászoruló lakosai részesültek ingyenes tüzelőanyag támogatásban, összesen közel 4 milliárd forint értékben.

Nagy István agrárminiszter a  jövőre nézve elrendelte a szociális tűzifa programban a tűzifa árának szinten tartását, megtiltotta az áremelést az állami erdőgazdaságoknál.

A 22 állami erdőgazdaság az összes hazai erdőterület mintegy felén, közel 1,1 millió hektáron gazdálkodik. Az általuk kitermelt tűzifa-alapanyag mennyisége 2014 óta nem csökkent. A kormány szociális tűzifa programjának kiszolgálására is minden évben van elegendő famennyiség hazánkban. A programra nem csak az állami erdőgazdaságoknál biztosított a fűtéshez szükséges alapanyag, azt bárhol megvásárolhatja az adott önkormányzat. Mind az alapanyag, mind a program finanszírozása, együttműködésben történik a Belügyminisztériummal, így az idei télen sincs veszélyben. Az állami erdőgazdaságok idén is ki tudják szolgálni a szociális tűzifa programra pályázó önkormányzatok igényeit.

A szociális tűzifaprogramban tölgy, cser, bükk és akác fafajok kerülnek előtérbe. Minden esetben legalább fél év száradás után biztosítják az erdőgazdaságok az igényelt mennyiségeket az önkormányzatok számára.

(kormany.hu)

Kép: szon.hu

Címkék