A tulajdonosnak is el kell takarítania a havat

Beköszöntött a tél, és egyre gyakoribb a havazás. Az országban kemény, éjszakai fagyok után napközben sem mindenütt emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Sokfelé valószínű havazás, az erős szél miatt hófúvásokra is számíthatunk. Éppen ezért a lakás-, és családi ház tulajdonosoknak sem szabad megfeledkezniük arról, hogy a havassá és jegessé vált járdák plusz terheket jelenthetnek számukra. A hótakarításról, s a biztonságos gyalogos forgalom biztosításáról a legtöbb esetben ugyanis nekik kell gondoskodniuk.

Hasonló tartalmaink:

A helyi közutak és közterületek fenntartása az önkormányzat feladata. Az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény hat sószóró járművel rendelkezik, ezekkel  - ha kell – éjjel is tisztítják a fő- és mellékutakat, valamint a kisebb utcákat. Az intézmény további öt kisebb teherautóval rendelkezik, amelyekkel azt a 20-30 munkatársat szállítják a buszmegállókhoz, akik a város intézményei előtt, valamint a lakosság által legtöbbet használt járdákat takarítják.

Ugyanakkor az ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani. Míg egy családi ház esetében teljesen egyértelmű, hogy kinek a kötelessége a hó-, és jéghelyzetről gondoskodni, egy társasháznál már sokan nincsenek tisztában ezzel. Pedig a helyzet egyszerű. Mivel a tulajdonos kötelezettsége a csúszásmentesítés, így egy társasház albetéteseit ugyanaz a felelősség terheli, mint egy családi ház tulajdonosát. Éppen ezért tévhit például, hogy a közös képviselő feladata a hó eltakarítása, s a járdák biztonságossá tétele. A társasházakról szóló törvény tartalmazza a közös képviselő működésével és a feladataival kapcsolatos rendelkezéseket. Ezek elsősorban – a teljesség igénye nélkül – a társasház képviseletére, illetve a közös költséggel kapcsolatos ügymenetre terjednek ki, s nincs benne előírva a hó eltakarítása, s a csúszásmentesítés. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy társasház lakóközösségének nincs joga megállapodni arról, hogy a téli munkálatokat a közös képviselő, vagy egy alvállalkozó végezze el helyettük.

A járdáról letakarított havat 8 méternél szélesebb kocsiutakon az úttest két szélén, a folyóka szabadon hagyásával, ennél keskenyebb kocsiút esetén, a járda szélén kell összegyűjteni úgy, hogy a gyalog közlekedők számára 1,5 méter széles terület szabadon maradjon.

Sózni tilos!

Az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet egyik passzusa értelmében akár ötvenezer forintra is bírságolható az, aki a háza előtti csúszásmentesítést sóval végzi el. A tiltás nem véletlenül született; a só ugyanis súlyosan károsítja környezetünket. Arról már nem is beszélve, hogy a só tönkreteszi a cipőt, károsítja az autók gumiját, alvázát, a kerékpárgumit, idővel “felzabálja” az aszfaltot, a betont, és nem tesz jót a kutyák-macskák mancsának sem. A ház körüli csúszásmentesítésre a sózásnál sokkal jobb megoldást jelentenek az alternatív csúszásmentesítő anyagok és egyéb megoldások. A célnak megfelel a homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkő-zúzalék.

Címkék