Magyar tájkép festőportréval, keretek nélkül
2018
dec. 8

Magyar tájkép festőportréval, keretek nélkül

Az érdi családi ház őriz valamit az egykori családi fészek hangulatából, a terek, a tárgyak félreérthetetlenül emlékeztetnek egy hajdanvolt életformára – nem hivalkodással, hanem egyfajta több száz évet átfogó családias légkörrel. Ahogy George Kégl is őriz valamit megjelenésében, apró gesztusaiban – ahogy például azonnal begombolja a zakóját, ha föláll a székről, a fotelből – a generációról generációra öröklődő hagyományokból, életformából.

Tovább...
Átkelni a generációs hídon
2018
szept. 15

Átkelni a generációs hídon

Alig több, mint egy évtizede van a pedagógusi pályán, de máris felfigyelt rá a szakma: az elsők között vehette át az Érdi Tankerület idén alapított Aranycsengő Díját, s egyúttal Miniszteri Elismerő Oklevélben is részesült. Maróti Zsolttal, a VMG történelem-magyar szakos tanárával, a diákönkormányzat munkáját segítő pedagógussal beszélgettem a tanév küszöbén.

Tovább...
Egy ember, teljességben a természettel
2018
aug. 12

Egy ember, teljességben a természettel

Ő volt az, aki létrehozta az Érdi Polgári Természetőrséget miközben kocogva szedte a szemetet az Érd-Sóskúti fennsíkon. Fellépett a Jethro Tull előzenekaraként a Szigeten, megszervezte az Első Magyar Ámbráscet Expedíciót, bejárt 55 országot, és aztán olyannyira beleszeretett az Érd-Sóskúti fennsíkba, hogy itt települt le. Dr. Palkó Zsolttal beszélgettünk.

Tovább...
Mindent a magam idejében – Interjú Milák Kristóffal
2018
júl. 15

Mindent a magam idejében – Interjú Milák Kristóffal

A helsinki ifjúsági EB-n elért eredményeinek köszönhetően ismét Milák Kristóf nevétől hangos a hazai és nemzetközi sajtó. Azt már kevesebben tudják, hogy nem a finnországi verseny volt az egyetlen akadály, amit sikerrel vett a közelmúltban. A tárnoki fiatalemberrel a nemrég letett érettségiről, az előtte álló versenyekről, továbbtanulásról, és arról beszélgettünk, mennyire fér bele mostanság az életébe a kikapcsolódás, a szórakozás, és mennyire érzi magát „celebnek” egy-egy sikeres nemzetközi verseny után.

Tovább...
„Ha csinálsz valamit, azt csináld rendesen!”
2018
jún. 22

„Ha csinálsz valamit, azt csináld rendesen!”

Sokaknak nem kell bemutatni, hiszen tősgyökeres érdiként rengeteg ismerőse és barátja van Gaszt Attilának, aki nemrég az Év Gyára címet nyerte el vállalkozásával, a GIA Form Kft-vel. A történet: ahogyan egy garázsból induló családi vállalkozás ma már egy hipermodern üzemcsarnokban világszínvonalú munkát végez, egészen meseszerű.

Tovább...
Az agyag magába húz
2018
jún. 16

Az agyag magába húz

Szekér Gizi fél évszázada hajtja a fazekaskorongot, kollekciója a magyar fazekasság legnemesebb hagyományait őrzi. Munkái rendszeresen láthatók kiállításon, szakmai találkozókon, 1996-ban a Gránátalma-díj Arany fokozatát kapta az Élő Népművészet Országos kiállításán, 2016-ban Érdikumnak minősítették alkotásait.

Tovább...
Emberi és városi értékek
2018
jún. 9

Emberi és városi értékek

Olyan pályára vágyott, amely mindennap új célok és kihívások elé állítja, ezért lett pedagógus. Bár az orvosok nem javasoltak két gyermeknél többet, mégis nagycsaládosok lettek a férjével, s mindketten tevékenyen kiveszik részüket a közösségi munkából. Kezdeményezésükre alakult meg az Érdi Hungarikum Klub, amely a város értékeinek feltárására hívatott. Brunczvikné Máté Ildikóval beszélgettünk.

Tovább...
A boldogságnak nincs titka
2018
jún. 2

A boldogságnak nincs titka

Sok gyermekre vágytak, megadta az élet. Azt a munkát végezhették, amit mindig is szerettek volna, ráadásul ugyanabban az iskolában taníthattak. A napokban elnyerték az Év Családja Díjat. A Gurubi házaspárral, Rozáliával és Istvánnal beszélgettünk.

Tovább...
Találkozunk a Karcsi-klubban!
2018
máj. 12

Találkozunk a Karcsi-klubban!

Fiatalként arra vágyott, hogy tengerész lehessen, de a kereskedelmi iskolából nem a nagy vizekre vezetett az útja. Évtizedeken keresztül dolgozott szociálpolitikai területen, és még nem volt negyven, mikor már időseknek szóló programokat szervezett. Nyugdíjasként elvállalta, hogy két hónapig helyettesíti a Parkvárosi Fenyves Nyugdíjas Klub vezetőjét – tizenkét év lett belőle. Boros Károllyal beszélgettünk.

Tovább...
Látni a láthatatlant
2018
ápr. 2

Látni a láthatatlant

Juliska néninek az érdligeti iskola konyhájáról vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy Hajdú Kinga festőművésszel beszélgethetek, akinek Munkácsy-díján még meg sem száradt az aláírás. A szálak persze többfelé vezetnek, Zoltán Mária Flóra és Wegenast Róbert festőművészekhez például, meg vissza a múltba, egészen a korai gyerekkorig, aztán Érdre, meg az Apáczai Csere János Gimnáziumig és a Magyar Képzőművészeti Főiskoláig.

Tovább...