A mai napon ünnepélyes keretek között, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter jelenlétében átadták az elkészült szennyvíz-csatorna hálózatot Diósdon. Az „Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Program (KEOP-1.2.0/2F-2009-0001 projekt)” keretében megvalósuló, Érd–Diósd–Tárnok térséget összekötő szennyvíz-csatorna hálózat kialakítása közel 80.000 lakos és 22.000 háztartás életminőségét javítja,  s ez az ország jelenleg legnagyobb csatorna- és környezetvédelmi beruházása. Az eseményen a miniszter mellett részt vett Aradszki András országgyűlési képviselő és Tarnai Richárd kormánymegbízott is.

Hasonló tartalmaink:

 A régió legnagyobb településközösségét, Érdet és Diósdot, valamint Tárnokot érintő projektben mintegy 500 kilométernyi csatorna lefektetése történt meg, miközben közel 360 km utat bontottak fel. 2013-ban a csatornafektetési munkák végeztével mintegy 40%-kal nőtt a térség burkolt útjainak száma. Az összességében 32 milliárd forintos, Európai Uniós támogatásból megvalósult Érd és Térsége Szennyvízelvezetési Program jelenleg az ország legnagyobb ilyen jellegű infrastruktúra fejlesztési és környezetvédelmi beruházása, amely hatására Pest megye legnagyobb településközösségének életszínvonalbeli változása mellett a Duna vízminősége is javul.

Spéth Géza, Diósd város polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy „Diósd történetének legnagyobb, a településre vetítve 3 milliárd forintos, beruházása valósult meg, amely hosszas előkészítés után, 2011 őszén kezdődhetett meg. A fejlesztés előtt 30% csatornázottság volt a településen, de immár elmondhatjuk, hogy ez az arány szinte 100%-ra nőtt.” A város polgármestere hozzátette még azt is, hogy a beruházás eredményeként zöldebb környezet, a termőföldek minőségének javulása és az ingatlanok értékének növekedése várható.

Az eseményen mondott beszédében Németh Lászlóné fejlesztési miniszter azt hangsúlyozta, hogy a példaértékű beruházás és a három település összefogása mutatja, hogy mennyire fontos az egyes térségek saját fejlesztő ereje, szándéka, mindez ötvözve az állami szerepvállalással. „Az Érd-Diósd-Tárnok szennyvíztisztító telep kibővítése és korszerűsítése mellett nem csupán a gazdasági tudatosság érvei szóltak. Megépítése egy igen fontos szemléletváltást is eredményez, ez pedig nem más, mint az oly gyakran elhangzó környezettudatos gondolkodás megnövekedett szerepe. Uniós követelmény és norma a környezeti terhelések csökkentése, és ezzel párhuzamosan, a magyar társadalom egyre környezettudatosabb életvitele.” – mondta el a miniszter asszony. Németh Lászlóné hangsúlyozta: „A 31 milliárd forintból megvalósult fejlesztést az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Programja közel 25 milliárd forinttal támogatta. Mivel a szennyvíztisztító telep tervezésekor a távlati szempontokat helyezték előtérbe, ezért ez a fejlesztés tényleges befektetést jelent a jövőbe”.

 

Európai Unió előírásainak megfelelő, tudatosan környezetvédő és a fenntartható fejlődést szolgáló beruházás készült el idén Diósdon, Tárnokon és Érden. A talajszennyezés megszűnésével, a derítők és emésztőgödrök eltűnésével Diósd is felzárkózhat a környék hasonlóan fejlődő városaihoz, településeihez. A beruházás eredményeként nem utolsó sorban fontos megemlíteni, hogy megszűnnek a folyékonyhulladék-szállítással kapcsolatos eddigi anomáliák és kellemetlenségek is.” – mondta ki köszöntőjében dr. Aradszki András, országgyűlési képviselő.

Tarnai Richárd kormánymegbízott felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ilyen beruházás alapvetően befolyásolja kedvező irányba az érintett települések lakóinak életét.

 

Tények és számok a fejlesztésről

  • A beruházás értéke 32 milliárd forint.
  • Érden az éves vízfelhasználás 3 millió m3, ennek eddig csak a 10%-a jutott el a szennyvíztisztítóba.
  • A kibővített tisztítótelep kapacitása napi 15-16 ezer köbméter szennyvíz befogadására és tisztítására képes, ami bőségesen lefedi Érd, Tárnok és Diósd teljes lakosságának napi szennyvízét.
  • A telep a szennyvíz feldolgozását követően tiszta, környezetbarát vizet engedhet vissza a Dunába, a feldolgozás során keletkezett biogázzal pedig saját energiaellátását is biztosítani tudja.
  • A közművesítés lehetővé teszi vállalkozások fogadását és lakosság számának bővülését is.

fotók: Boros Sándor

Címkék