Megalakult a Fidesz-MPSZ és a KDNP országgyűlési képviselőcsoportja – hangzott el Rogán Antal és Harrach Péter hétfői sajtótájékoztatóján.

Hasonló tartalmaink:

 

A Fidesz frakcióvezetője Harrach Péterrel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a Fidesz frakciója 117, míg a KDNP képviselőcsoportja 16 fővel alakult meg. Továbbra is frakciószövetségként kívánunk együtt dolgozni – fűzte hozzá.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja a következő négy évben azon kíván dolgozni, hogy a magyaroknak járó tiszteletet kivívjuk, határon kívül és belül egyaránt – emelte ki a kormánypárti politikus, megjegyezve, hogy az emberek április 6-i döntése megerősítette őket abban, hogy Magyarország továbbra is az Európai Unió tagja kell, hogy maradjon, de a nemzeti érdekeket megalkuvás nélkül, a vitákat is felvállalva fogják képviselni. Ha kell, az európai uniós intézményekkel, az IMF-fel vagy a multinacionális vállalatokkal is vitába szállunk – szögezte le Rogán Antal.
“A határon túli voksok arra kötelezik a kormánypártokat, hogy ellássák a határokon túl élő magyar közösségek érdekképviseletét és segítsék nyelvük, kultúrájuk megőrzését.”

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője szerint a határon túli voksok arra kötelezik a kormánypártokat, hogy ellássák a határokon túl élő magyar közösségek érdekképviseletét és segítsék nyelvük, kultúrájuk megőrzését.

A frakció munkájában egyértelmű elsőbbséget élvező témák közt említette a politikus a rezsicsökkentés folytatását, a gyerekeket nevelő családok támogatását, és azok bővítését, a munkahelyteremtést és munkahelyvédelmet, valamint a nyugdíjak reálértékének megőrzését, – és ha a gazdasági növekedés lehetőséget ad rá – növelését.

A frakció személyi döntéseit érintve Rogán Antal arról tájékoztatott, hogy a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja Kövér Lászlót az Országgyűlés elnökének, Lezsák Sándort és Jakab Istvánt a parlament alelnökének, Gulyás Gergelyt pedig a törvényhozási bizottság elnökének és a parlament törvényhozásért felelős alelnökének javasolta. A frakció egyhangúlag választotta meg Rogán Antalt frakcióvezetőnek.

Rogán Antal hangsúlyozta, hogy mihamarabb szeretnék felállítani a parlament bizottsági struktúráját, hogy az Országgyűlés minél hamarabb meg tudja kezdeni az érdemi munkát. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy az öt frakció között megkötött megállapodás lehetővé teszi azt, hogy a bizottsági struktúra felálljon.

A Fidesz régi-új frakcióvezetője beszámolt arról is, hogy a képviselőcsoport javasolni a fogja az országgyűlési törvény módosítását, ugyanis a jelenlegi normaszöveg pontatlansága miatt azok a parlamenti tisztségviselők, akik egyidejűleg polgármesterek és önkormányzati képviselők is elvileg továbbra is két díjazást vehetnek fel.

„Mi ezt nem tartjuk elfogadhatónak, ezért javasolni fogjuk az országgyűlésnek a vonatkozó jogszabály módosítását” – emelte ki, hozzátette: ezért a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja arról is döntött, hogy a polgármesteri vagy közgyűlési tisztséget viselő képviselőik május 6-tól a helyhatósági tiszteletdíjukról mondjanak le.

Közölte azt is, hogy a kilakoltatási moratóriumról szóló kezdeményezést szintén támogatják a kormányzó pártszövetség frakciói, továbbá a devizahitelesek ügyét megnyugtatóan rendező jogszabályt is mihamarabb meg kívánják hozni.

Sajtóhírekre reagálva Rogán Antal hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja ragaszkodik ahhoz, hogy a parlamenti képviselőket ne lehessen ötcsillagos szállodákban elhelyezni. Hozzáfűzte: tudomása szerint ilyenre eddig nem került sor, de el szeretnék kerülni, hogy a jövőben megtörténhessen.

A Fidesz frakcióvezetője bejelentette: a kormánypárt országgyűlési csoportja május 10-re javasolja a miniszterelnök megválasztását. Ez egy fontos nap, a demokrácia ünnepe, ezért a parlament épülete előtt nagyrendezvényt tart a Fidesz-MPSZ frakciója – húzta alá. Egyúttal mindenkit arra invitál, hogy vegyen részt ezen az eseményen.

Rogán Antal kérdésre válaszolva kifejtette: az Európai Bizottság eddig minden alaklommal pesszimistább jóslatot fogalmazott meg a valóságnál. Ennek kapcsán felidézte, hogy az előző ciklusban „mindig alulról közelítették meg a gazdasági növekedésünket”.

Ez is mutatja, hogy képes arra a magyar kormány és gazdaság, hogy a konvergencia program célkitűzéseit úgy tartsa, hogy közben nem alkalmaz megszorításokat, sőt akár még a családtámogatások rendszerét is bővíteni tudja – fogalmazott.

Jól fog működni a szövetség

Harrach Péter elmondta, hogy hétfőn megalakult a KDNP 16 fős frakciója is, melynek ő lesz a vezetője. A bizottsági tisztségekről szólva arról beszélt, hogy két elnököt és négy alelnököt ad a kereszténydemokrata frakció. Mint mondta, ismét Latorcai Jánost javasolják az Országgyűlés egyik alelnökének. A szövetség –ugyanúgy, mint az előző ciklusban- jól fog működni- folytatta Harrach Péter, aki arról is beszélt, hogy a KDNP kiemelten kíván foglalkozni a szociális kérdésekkel, valamint a határon túli magyarság helyzetével.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a KDNP „megfelelő hangsúllyal” lesz képviselve a kormányban, pártja fogja tartani az eddigi arányokat. Szólt arról is, hogy „a kormányalakítás és a parlamenti tisztségviselők pozíciója összefügg. Ezért meglehetősen rugalmas megoldást választottunk, és bizonyos cserékre sor kerülhet egy-két hónapon belül ”- fogalmazott Harrach Péter. A bizottsági tisztségekre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: a parlament igazságügyi bizottsági elnöki posztjára Rubovszky Györgyöt, a mentelmi és mandátumvizsgáló bizottság élére Vejkey Imrét jelölik.

forrás: fidesz.hu

 

 

Címkék