„Aranyos” érdi pálinkaverseny

 

Tavasszal a pálinka szezonja volt Érden, ekkor rendezték meg a város első pálinkaversenyét, amelynek fővédnöke T. Mészáros András polgármester volt. Ezen kiderült, hogy mennyien értenek ehhez a hungarikumhoz, mennyien főzik mesterien és mennyien szeretik. A remek főzeteket a hozzáértők, a zsűritagok is dicsérték, némelyik országos szinten is megállná a helyét.

Hasonló tartalmaink:

Húsz minta érkezett be, füge, körte, dió, meggy, kajszi- és őszibarack, hogy csak néhányat említsünk meg. A jelige-sor is színes volt: Ikrek, Totyi, Cefre, Életmentő, Egészség. Egészségükre! Húsz mintát végig kóstolni, azért – bármilyen finomak is -, nem kis dolog, két íz között jól jön a pogácsa. Cseh Gábor zsűrielnök társaival, Cseh Mártonnal és Domokos Gyulával, legalább öt szempont szerint kóstoltak: illat, íz tisztaság és karakter, valamint harmónia, tartósság. Ezek alapján dőlt el, kié a dicsőség. A versenyre a Vigadó kivirult, gyönyörűen megterített asztaloknál ültek a versenyzők és az érdeklődők, s ők is kóstolgattak, hiszen, mint a gálavacsorán résztvevő „közönség” is, ítélkezhettek…

Borsitzky Kálmán, az est házigazdája még a díjkiosztás előtt elmondta, hogy különösen a bodzapálinka van kedvére a simasága, illata miatt és a kertjében termett meggy-, cseresznye-, barack- és körtefa, illetve a Vígadó udvarán lévő körtefák termései alakulnak át pálinkává.

A verseny fővédnöke, T. Mészáros András polgármester – meglepetésünkre – arra a kérdésre, hogy szereti-e a pálinkát, nemmel válaszolt. Ettől függetlenül, támogatja az érdi pálinkaversenyt, hiszen – mint mondta – „Kertvárosban élünk, az a cél, hogy aki szereti, „rendes”, ne pancsolt pálinkát igyon, ami váljon az egészségére. Egy ilyen verseny is hozzátartozik Érd kultúrájához.”

Igen, a pálinkát is lehet kulturáltan fogyasztani, mint ahogy a Vígadóban a vendégek tették ezen az eseményen. A zsűri meghozta ítéletét, a pontszámok alapján, bronz-, ezüst- és arany okleveleket adott ki. Bunda kizárva, hiszen a mintákat számmal, illetve jeligével látták el és csak az eredményhirdetésen derült ki, ki készítette a pálinkákat. A legjobbak közé tartozott: Petrovics Zoltán, Bacsa Béla és Béláné, Domokos Gyula, Gabelics Tamás, Kónya Sándor és Kónya Gábor. Ez utóbbi tarolt, pedig mindössze 23 éves, pincér és édesapjától tanulta a szakmát, de most – ahogy mondták neki – a szó szoros értelmében „lefőzte” őt.

- Négyféle mintát adtam be, kajszi, füge, körte és szőlő – mondta. – Az utóbbi nyert, de hozzám a legközelebb a kajszi áll.

- Hogyan készül a jó pálinka?

- Szívvel-lélekkel, bele kell adni apait-anyait.

- Az „apai” biztosan benne van…

- Igen, mert édesapámmal kezdtük el a pálinkafőzést két éve. Családi házban lakunk itt Érden, sok gyümölcsfánk van, de a főzéshez még a nagyitól is kaptunk gyümölcsöt.

A szakma igazi mestere is részt vett a versenyen, Petrovics Zoltán pálinkafőző mester, aki több díjat is elhozott a versenyről szőlő, birs és Irsai Olivér pálinkáival.

Cseh Gábor zsűrielnök így összegzett:

- A termelői pálinkaversenyhez képest meglepően magas színvonalú volt az érdi pálinka mustra. Komoly, profi technológiával készült jó minőségű mintákkal találkoztunk. Én ugyan borász vagyok, de nagyon ízlett a szőlőpálinka. Örülnék, ha jövőre több szőlőalapú termék kerülne a zsűri asztalára.

Az első helyezett, az egyik fő támogató, a Domi Tours révén egy utazással és egy két személyre szóló Vígadó-vacsorával lett gazdagabb. Egyébként pedig nemcsak a pálinkák voltak országos színvonalúak – akár országossá is tehetnék a tavaszi pálinkaversenyt -, hanem a vacsora is, jól vizsgáztak a szakácsok is.

 

Temesi László

Érdi Újság

Címkék