Összességében mintegy 20 százalékkal csökkent tavaly az ismertté vált bűncselekmények száma, nőtt viszont a garázdaságok és lopások aránya – derült ki többek között az Érdi Rendőrkapitányság 2013. évi tevékenységéről szóló beszámolójából, amely a közgyűlés júniusi tanácskozásán került a képviselők asztalára. A beszámolót egyhangúlag elfogadta a testület, azonban a képviselők felhívták a rendőrkapitány figyelmét a közbiztonság több idei problémájára.

 

 

Az Érdi Rendőrkapitányság tavalyi tevékenységéről készült részletes beszámolóját az önkormányzat közgyűlése június 26-ai ülésén tárgyalta. A közgyűlésen jelen volt Pintér Lajos rendőr alezredes, kapitányságvezető, hogy – amennyiben szükséges – az írásban elkészített beszámolót szóban is kiegészítse. A képviselők azonban elsősorban nem a tavalyi eseményekkel kapcsolatban tették fel kérdéseiket, hanem aktuális ügyek megoldásában sürgették a kapitányt. T. Mészáros András polgármester először egy, a napokban kitudódott, súlyos bűncselekmény felderítéséről érdeklődött. Elmondta, hogy keddi fogadóóráján felkereste őt két család, amelynek tagjai elpanaszolták, hogy egyes bűnözők „védelmi pénzt” kérnek a környéken élőktől. A bűnözők az ott élő emberek vagyoni biztonságát és testi épségét fenyegetik, segítséget kértek, mert nem érzik magukat biztonságban. A polgármester azt szerette volna megtudni a kapitánytól, hogy ebben az ügyben van-e már megnyugtató fejlemény. Pintér Lajos szűkszavú választ adott: dolgoznak az ügyön, de a nyomozás érdekében egyelőre nem adhat bővebb tájékoztatást. A „védelmi pénz” követelése egyébként egyáltalán nem jellemző térségünkben, eddig nem is volt rá példa, éppen ezért nagy erőkkel nyomoznak az elkövetők ellen, és amint erre lehetősége lesz, a nyomozás eredményéről is hírt adnak majd – hangsúlyozta a kapitány.

 

A beszámolót tovább tárgyalva Pulai Edina képviselő azt szerette volna megtudni, hogy eredményre vezetett-e a szabálysértési bírság 20-ról 50 ezer forintra történő megemelése? Csökkentette-e ez a lopások számát? A Jobbik képviselője szerint az év elején Érd-Ófaluban történt szamurájkardos támadás félelemben tartja a város lakóit. Vajon meg tudja-e a rendőrség előzni a hasonló erőszakos bűncselekményeket? Pulai Edina végül arra is kíváncsi volt, hogy felkészültek-e a kiskert tulajdonosok és a gyümölcsösök terményeinek megvédésére, hogy ne a tolvajok „arassák le” azt, amiért a becsületes emberek keményen megdolgoztak.

 

Dr. Veres Judit megköszönte, hogy a kapitányság munkatársai rendszeresen jelen vannak a részönkormányzati üléseken, így a rendőrség jó kapcsolatot ápol a lakossággal, viszont sok hozzátartozót az irritálja, hogy a temetőben rövid idő alatt lelopják a sírokról a friss virágokat. Kérte a kapitány segítségét a virág- és koszorútolvajok megfékezésében. Antunovits Antal bejelentette, hogy már hetek óta nem működik a kamera Ófalu egyik területén. Ha javítják, miért tart olyan soká, ha meg más gond van vele, minél előbb működőképessé kell tenni, mert a kamerás megfigyelés eredményesen tartja vissza a bűnözőket. Azt sem érti, miért csak 12 órás a megfigyelés, holott ő azt hitte, 24 órában működik. A képviselő ugyanakkor hasznosnak ítélte a rendőrség iskolai bűnmegelőző tanácsadói tevékenységét, ezért azt javasolta, a középiskolák mellett érdemes lenne az általános iskolák hetedik-nyolcadik osztályaiban is bevezetni ezt a programot. Végül megköszönte a rendőrségnek, hogy kiemelten figyelik és ellenőrzik Ófalut. Kopor Tihamér szerint a lakosok a környezetszennyező bűncselekmények megfékezését és felderítését is elvárják a helyi rendőrségtől.

 

Pintér Lajos kapitány válaszaiban kifejtette: a képviselők által felvetett problémák zöme már nem a tavalyi, hanem az idei esztendőt érintik. A kapitányság minden hónapban igyekszik tájékoztatást adni a lakosságnak a településrészi önkormányzati üléseken. Ha teheti, személyesen is részt vesz ezeken a tanácskozásokon, így minden felvetett problémára tudnak reagálni. A szamurájkardos támadókkal szemben a rendőrség a szükséges erőkkel és eszközökkel lépett fel, így sikerült a kialakult helyzetet  személyi sérülés nélkül kezelni. Az elkövetőket elfogták, és büntetésüket várják. Azóta nem volt példa hasonló bűncselekményre a városban. A kapitány elmondta, a térfigyelő kamerákat nem 24 órában, hanem azokban a napszakokban figyelik, amikor nagyobb az esély arra, hogy bűncselekményt követnek el. A kamerák műszaki karbantartása viszont nem a rendőrség feladata. Ugyanakkor, a rendőrség egy-egy bűncselekmény bejelentése kapcsán gyakran fáziskésésben van, mert ha nem jelentik be azonnal, vagy be sem szólnak a rendőrségre, rendkívül nehéz az elkövetők felderítése. A rendőralezredes emlékeztetett arra, hogy fogadóórát is tart, amikor a lakosok személyesen elmondhatják panaszaikat, de az elkövetők ellen csak akkor tudnak hatékonyan fellépni, ha azonnal értesülnek az adott bűncselekményről, mert különben az idő ellenük dolgozik. Noha tapasztalataik alapján a szabálysértési bírság növelése ugyan közvetlenül nem jelent visszatartó erőt az elkövetéseket illetően, de a rendőrség a kisebb súlyú lopásokat is mindig komolyan veszi, és gondoskodik róla, hogy a tolvajok bíróság elé kerüljenek. Tavaly 92 esetben kapták meg – sokan gyorsított eljárásban – méltó büntetésüket a kisebb értékű vagyon elleni bűncselekmények elkövetői – fűzte hozzá a rendőrkapitány.

 

Pintér Lajos azt is közölte: nemrégiben elfogtak két, a temetőben garázdálkodó virágtolvajt. A terménylopások megelőzésére közösen járőröznek a polgárőrökkel és a mezőőrökkel. Ha értesítik őket, hol van szükség erősebb védelemre, oda fogják összpontosítani az erőket – jelentette ki akapitány. Ez utóbbi témához szólva a polgármester közölte, a napokban a gazdákkal is tartottak egy megbeszélést a termények védelmét illetően, és megegyeztek abban, hogy maguk a tulajdonosok fogják meghatározni, éppen mikor és hol szükséges a hatékony védelem.

 

A közgyűlés végül ellenvetés nélkül, egyhangúlag elfogadta az Érdi Rendőrkapitányság 2013. évi tevékenységéről szóló beszámolót.

 

Bálint Edit

Érdi Újság

 

 

Hasonló tartalmaink:
Címkék