Felkészülési edzés közben, az Érd Aréna gyönyörű uszodájában látogattuk meg az új vezetőedzőt és tanítványait. A beszélgetés előtt, helyi szokásokhoz illően az utcai cipőt tiszta talpú papucsra cseréltem és a medence szélén sétálva hallgattam Selmeci Attilát, aki készségesen válaszolt a kérdésekre. Már edzés közben bemutatta az úszás szépségeit, beszélgettünk technikáról, élsportról, jövőről, tervekről egyaránt.

Hasonló tartalmaink:

 

A vezetőedző profizmusa és az úszósport iránti rajongása már az első mondatok után nyilvánvalóvá vált.

- Honnan a sport iránti szeretet és elkötelezettség?

- Már gyerekkoromban is mindig vonzódtam a sporthoz. Csillaghegyen laktunk és abban az időben természetes volt, hogy iskola után kimentünk focizni, bújócskázni, játszani a szabadba. Tiz éves koromban a KSI-ben kezdtem el sportolni, kosárlabdázóként, ez 18 éves koromig tartott. Ez után a Testnevelési Egyetem tanári szakán végeztem, emellett pedig edzőnek tanultam, úszás szakon. Az egyetem uszodájában kezdtem el foglalkozni kicsikkel, úszást oktattam és ebből nagy szerelem lett: 17 éven keresztül a Budapesti Spartacus úszó szakosztályánál dolgoztam, mint főállású úszó edző. Ez év januárjában kerültem Érdre, ahol testnevelőként is dolgozom, emellett pedig a fő profil az úszás.

- Nem megterhelő egy edzőnek egyszerre ez a két munka?

- Hajnaltól késő délutánig, estig dolgozom. Háromnegyed hattól kezdődnek az edzések az uszodában és iskola után a délutáni edzésekkel zárul a napom. Fárasztó, de imádom a munkám. Bízom abban, hogy ennek a sok munkának megmutatkozik majd a gyümölcse, hiszen sok tehetséges gyermek jár hozzánk úszni.

- Milyennek látja az egyesület jövőjét az elmúlt fél év távlatából?

- Az egyik fontos dolog egyesületünk technikai háttere, amiről nyugodtan mondhatom, hogy XXI. századi. Az új Érd Aréna uszodája minden igényt kielégít, ami az úszósporthoz kell. Itt minden feltétel adott, hogy sikeresen dolgozhassunk, emellett pedig a Gárdonyi Tanuszoda színvonala és adottságai is igen jók. Két kitűnő uszoda áll tehát rendelkezésünkre. Az érem másik oldala az edző stáb. Viszonylag fiatal, lelkes, nagy szaktudású edzői stáb alkotja egyesületünket. A csapatban dolgozik régóta Egerszegi Klári, aki az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina nővére, ő nagy tapasztalattal, szaktudással rendelkezik, jelenleg az utánpótlás korúak felkészítését végzi. De nemrég került az edző stábba Boulsevicz Bea is, aki rövidpályás úszó Európa-bajnok volt. A leglényegesebb mindezek mellett a versenyzői gárda. Van egy tehetséges serdülő csoport, akikkel nagyon jól lehet dolgozni és köztük vannak olyanok, akik korosztályukban az ország legjobbjai közé tartoznak. Kovács Benedek, Tekauer Márk, Milák Kristóf is ezek közé tartoznak, ők mindenképp esélyesnek számítanak az elkövetkezendő országos bajnokságon is. De a kisebbek közül is van jó néhány tehetséges gyermek.

- Az élsport vagy a tömegsport az egyesület iránya?

- Az irány egyértelmű, az élsport, a versenysport felé fejlődik a klub. Sok olyan tehetséges gyermek van Érden és a környéken, akiknek ebben a sportban meg kell adnunk a lehetőséget és a versenyzés élményét. Lehet egy szakosztálynak éldegélni úgy, hogy sok gyermek jár úszni, de számunkra mindenképp az ügyes, tehetséges versenyzők pályafutásának segítése a cél. A szakmai stáb is egyetért ezzel a céllal. Az úszósportban az edzői pálya során egy ún. feladásos rendszer működik, tehát mindenki egy adott korosztály felkészítő munkáját végzi, ez pedig igazi csapatmunkát követel az edzői gárdán belül. Ez itt jól működik. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy-egy siker után minden edző, aki részt vett a felkészítésben, meg legyen becsülve.

- A mai dinamikus, külső impulzusokkal teli világban mivel lehet motiválni a gyerekeket?

- A sportban a legfontosabb motiváció a siker, a jó eredmény. Ha a gyermek jól szerepel, érmet tud szerezni, esetleg kijut külföldi versenyekre, az a legnagyobb motiváció. Ehhez pedig a feltételek és az edzői stáb szakmai felkészültsége is adott itt Érden.

- A magas szintű technikai feltételek mellett van-e szükség fejlődni gyermeklétszámban?

- A kérdés nagyon időszerű. A két uszoda adta lehetőségekre alapozva most növelni szeretnénk a létszámot, hogy még több tehetséges gyermeknek adhassunk jövőképet az úszósportban. Ennek érdekében szoros kapcsolatot tartunk a helyi iskolákkal és növelni szeretnénk versenyzőink számát. Szeretnénk felkelteni az érdeklődést mind a gyermekek, mind pedig a szülők oldaláról. Keressük a tehetséges gyermekeket, a sikerre pedig nagy létszámból nagyobb esély van.

- Miért pont az úszás?

- Az úszás alapsort. A legegészségesebb sportág, hiszen valamennyi izomcsoportot arányosan terhel. Úszás során nagyon kevés a sérülés, a legkevésbé terheli az izületeket, ezáltal biztonságos is. De előnye, hogy megvéd az elhízástól is. Az is nagyon fontos, hogy az edzéseket fiúk lányok egyszerre tudják végezni, ezáltal kiváló közösség- és csapatépítő hatása is van. Ha megnézzük a mai élsportolókat, nagyon sokan úszással kezdték pályafutásukat, például a vízilabdázó olimpiai- és világbajnok Varga testvérek vagy Marosi Ádám olimpiai bronzérmes, világbajnok öttusázó.

- Melyik a legideálisabb kor, amikor érdemes elkezdeni az úszást?

- A 7-8 éves kor a legmegfelelőbb, amikor érdemes a rendszeres úszást elkezdeni, ekkor már érett a szervezet a heti 3 edzés elvégzésére és megfelelő az izomzat is. Nem mindenkiből lesz versenyző, de megtanul biztonságosan úszni, erősödik a sportág által, ez pedig jó alap más sportágakhoz is. Ezen kívül egészséges, kitartó ember lesz belőle.

- Mit gondol, mi hol tart majd az Első Érdi Úszó Egylet Egyesület tíz év múlva?

- Egy edző igyekszik nagy eredményekre gondolni, nekem is ez a motiváló erő. A reális távlati cél, hogy a jelenlegi eredményes serdülőkorú úszókból próbáljunk meg minél többet a bajnoki dobogóra felállítani. Ez a rövid távú célunk. Utána a serdülőkből ifjúsági korosztályú sportolók lesznek és két év múlva Ifjúsági Európa-bajnokság lesz, örülnénk, ha a csapatból egy-két gyermek bekerülne az ifjúsági válogatottba, az már nagy ugródeszka lenne. Az igazi nagy lépés pedig a felnőtt mezőnyben indítani saját versenyzőt, eredményesen. Ennek a realitását ma megjósolni nem lehet, de dolgozunk érte. Bízom benne, hogy egyik versenyzőnk eljut eddig. Ha kikerülne innen egy nemzetközi szintű versenyző, az élő példa lenne a többiek számára és motivációt adhatna a többi úszónknak, húzó erőt adhat a kisebbeknek.

 

Cseresnyés Attila

Érdi Újság

 

 

 

Címkék