Városunk egyik legnagyobb problémáját, a szennyvízelvezetést sikeresen megoldották, így most már a másik, ugyancsak nem csekély gond leküzdésére összpontosíthat a városvezetés, ez pedig a belső úthálózat építése, javítása. Itt, az Érdi Újságban rengeteget írtunk már erről a témáról, hiszen mindenkit érintő közügyről van szó. Jelen összeállításunkban elsősorban arra kerestük a választ, hogy a választókerületek egyéni képviselői – legalábbis, akiknek fel tudtuk tenni a kérdést – mire fordították idén az ötmillió forintnyi képviselői keretüket, amit minden évben szabadon, a saját belátásuk szerint költhetnek el az adott településrész javára.

Hasonló tartalmaink:

 

 

Érd belső úthálózata csaknem félezer kilométert tesz ki. Ez azt jelenti, hogy ha egymásba kapcsolnánk az utcákat, akár Passauig is elvezetne bennünket. Igaz – az utak változatos állapotát ismerve – igencsak keserves út lenne ez a túrázónak, mert a 450-ből egyelőre csak 140 kilométernyi útszakasz pormentesített, a további kétharmad aszfaltozása még várat magára, mert erre több milliárd forint forrás kellene, ami most nem áll a város rendelkezésre, így e téren csak lépésről-lépésre tudnak haladni. Noha a csatornázás után rengeteg utca kapott már szilárd útburkolatot, vagy a helyreállítás okán, vagy azért, mert csak így lehet megóvni a csatornahálózatot, még bőven maradt poros út is. Ugyanakkor jó néhány utca épp a választókerület önkormányzati képviselőjének ötmillió forintos keretéből újulhatott meg, de mivel több városrészben a felszíni vízelvezetéssel is jelentős gondok voltak, többen inkább ennek a megoldását látták sürgetőbbnek. Jelen körképünkben a választókerületek egyéni képviselőitől csupán egyetlen kérdésre kerestük a választ: Mire fordították az idén a képviselői keretet?

 

Antunovits Antal, az 1. számú választókerület képviselője ezt a pénzt részben a vízelvezetési gondok megszüntetésére, részben pedig néhány utca útburkolatának javítására használta fel. A Mecset utcában a csapadékvíz elvezetését oldották meg belőle, valamint a Külső Római út bitumenes helyreállítását kezdték meg nemrégiben. A földmunkákkal egy időben az ingatlanok előtti gépkocsi beállókat is kialakították. A következő lépés annak a 120 méteres útszakasznak a megépítése lesz, amely a Mecset utcát a Külső Római úttal összeköti – tudtuk meg a képviselőtől.

 

Mészáros Mihály, a 2. számú választókerület önkormányzati képviselője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Mérnök utca egy részét – a Tudóstól a Tanácsos utcáig – már sikerült szilárd burkolattal ellátni, most itt folytatódott az útépítés, annál is inkább, mert a megépült csatornahálózat védelmét is az aszfaltos út képes biztosítani, ez védi meg attól, hogy csapadékvíz kerüljön a csatornába. A vízelvezető rendszer kialakítására most nem volt lehetőség, de a szakemberek olyan útépítési megoldásokat alkalmaznak, amelynek köszönhetően az ingatlantulajdonosoknak többé nem okozhat gondot a csapadék, és az útfelület sem sérül.

 

Mórás Zsolttól, aki a 3. számú választókerület egyéni képviselője, megtudtuk, hogy a képviselői keretből tavaly a Szalonka utca egy részében már sikerült a felszíni víz elvezetését megoldani, így az idei keretből ezt folytatták azzal, hogy az útburkolat is megépült az ingatlanok előtti kocsibeállókkal együtt. Így ebben az utcában sem lesznek már többé gondok a csapadékvízzel.

 

Tekauer Norbert, az 5. számú választókerületben kivételesen nem ároképítésre, és nem is útfejlesztésre használja fel az ötmilliós keretét, hanem hídépítésre fordítja. A tervek szerint, az Aranyos utcában, a Bara-patak fölött épül meg az a gyaloghíd, amely már nagyon régóta szerepel a környéken lakók igénylistáján, mert itt csak nagy kerülővel, és a rosszul belátható úttesten tudnak a gyalogosok átkelni, így ez a híd megkönnyíti majd a mindennapjaikat. Kopor Tihamér, a 6. számú választókerület egyéni képviselője viszont idén is a körzet úthálózatának javítására, tehát útépítésre szánja a képviselői keret összegét. A Sás és Patak, majd hamarosan a Szalvia utca kap idén aszfaltburkolatot.

 

Donkó Ignáctól, a 7. számú választókerület egyéni képviselőjétől azt a választ kaptuk kérdésünkre, hogy a képviselői keretből folytatódhat a Riminyáki úton a már megkezdett felszíni vízelvezetés megoldása. Ezen a környéken ugyanis a hirtelen lehulló csapadék szinte mindig elöntötte az ingatlanokat, valamint a Mecsek utcai víztározóból kiömlő víz is hasonló gondokat okozott. Eddig már 25 millió forintot költöttek az árkok szakszerű kiépítésére, és épp a minap indult el a projekt folytatása, amivel várhatóan az idén sikerül a Riminyáki út teljes szakaszán befejezni a felszíni vízelvezetés végleges megoldását.

 

A 8. számú választókerület egyéni képviselője Tóth Tamás alpolgármester, aki arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ebben a városrészben élő embereknek is elsősorban a csapadék és a forrásvíz megfelelő elvezetése okozza a legtöbb fejtörést. Korábban a Béla és a Töhötöm utcában sikerült megoldani a problémát, így a Béla utca már szilárd útburkolatot is kapott. Mivel az Emil utca, valamint a Tárnoki út is – fekvéséből adódóan – forrásvizet is gyűjt, igen fontos volt, hogy az Emil utcától a Tárnoki útig és a Bor nevű utcákig megoldják a vízelvezetést. Idén az Emil utcában, a Béla utcáig fejezték be a munkálatokat, amivel Bikavér, Ászok, Bulcsú utca is védett lesz – a mégoly hirtelen lezúduló csapadékvíz esetén is – attól, hogy a kerteket elöntse a víz.

 

Fülöp Sándorné, a 9. számú választókerület egyéni képviselője örömmel újságolta, hogy idén a rendelkezésére álló, ötmillió forint képviselői keretből sikerült végre a Drégely utcát leaszfaltozni. Erre már nagyon vártak az itt lakók, mert ezt az utcát – főként a Fundoklia felől érkezők – gyűjtőútként használják, tehát igencsak forgalmas szakasz. Ráadásul a Szovátai, meg a Szendrői utcát már korábban leaszfaltozták, csak itt maradt meg a poros út. A napokban végre szilárd burkolatot kapott, és – a Drégely utcaiak nem kis örömére – most már csak a sebességkorlátozó és egyéb KRESZ-táblák kihelyezése van hátra.

 

Kéri Mihály, a 10. számú választókerület egyéni képviselője az Áfonya utca útburkolatának aszfaltozására használta fel az ötmillió forint képviselői keretét. Itt korábban nagyon rossz minőségű földúton voltak kénytelenek közlekedni a lakosok, de most a viszonylag meredek utcát teljes hosszában aszfaltburkolattal látták el.

 

Dr. Veres Judittól, a 11. számú választókerület egyéni képviselőjétől azt tudtuk meg, hogy a csatornázást követően ezen a településrészen is nagyon szépen haladnak az útfelújításokkal, amelyek zöme a munkálatok utáni helyreállítás, de több utcát önkormányzati hozzájárulással sikerült rendbe hozni. A képviselői keretből az idén a Nyírfa utca alsó szakaszán – a játszótértől egészen a Felső-völgyi útig – a felszíni vízelvezetést oldották meg, mert a településrészen ezt látták ezúttal legsürgetőbb feladatnak. Ott, ahol a felszíni víz elvezetésének kiépítésére most nem állt rendelkezésre forrás, úgy építették meg a szilárd útburkolatot, hogy lefolyjon róla a víz, de ahol szükség volt rá, útszegély kialakításával védik meg az ingatlanokat a felszíni víztől.

 

Szabó Béla, a 12. számú választókerület képviselője a Fűtő utca árokrendszerének teljes kiépítésére használta fel az idei képviselői keretét, ezek a munkálatok a napokban kezdődtek el, és nemsokára elkészülnek velük.

 

Bár egyszerre nem sikerül minden problémát megoldani és valamennyi utcát szilárd burkolattal ellátni, összeállításunkból kitűnik; az is rengeteget számít, ha lépésről-lépésre haladva csökkentik a megoldásra váró feladatok számát.

 

Bálint Edit

Érdi Újság

 

Címkék