A parlagfű szezon kezdetével elindult a Parlagfű Bejelentő Rendszer is, amellyel interneten keresztül bárki megteheti az általa észlelt parlagfüves terület bejelentését. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el. Amennyiben a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mail-en, sms-ben) a bejelentésével kapcsolatban tájékoztatást is kap.

Hasonló tartalmaink:

Tisztelt Érdeklődő!
Tisztelt Bejelentő!

A parlagfüves területek felderítése, valamint a lakossági bejelentések kezelésének megkönnyítése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából kifejlesztésre került egy ún. Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR). A rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás gyorsabbá és pontosabbá tétele. A rendszer különlegessége, hogy a megtett bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jussanak el, mellyel biztosíthatóvá válik a hatósági intézkedések gyorsabb és zökkenő-mentesebb lebonyolítása.

A Parlagfű Bejelentő Rendszert bárki használhatja, a helyi lakosság, a társadalmi szervezetek és a vállalkozások egyaránt.

A rendszer a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldaláról, a https://pbr.nebih.gov.hu/pbr/Content/User/Login.aspx címen közvetlenül elérhető.

A bejelentő rendszer július 1-től egészen a szezon végéig fogadja a bejelentéseket, ugyanis a jogszabály július 1-hez köti a parlagfű elleni védekezési kötelezettség kezdetét, a fagyok beálltával (amely általában októberre esik) pedig véget ér az egyéves növények, így a parlagfű számára a vegetációs időszak.

Ahhoz, hogy valaki bejelentést tehessen, előzetesen regisztrálnia kell a bejelentő felületen. A bejelentő a regisztrációt követően otthoni interneteléréssel, vagy akár mobiltelefonnal a helyszínen is megteheti bejelentését.

A belterületi bejelentéseket a PBR az illetékes önkormányzathoz, míg a külterületi bejelentéseket az illetékes megyei kormányhivatal járási földhivatalához küldi meg.

A hatósági eljárás menetéről a honlapon a „Hatósági eljárás menete” pontban találhat részletes tájékoztatót.

A bejelentések menete:

A bejelentéshez előzetes regisztráció szükséges, amely otthoni internetkapcsolat, vagy az új mobiltelefonos alkalmazás segítségével valósítható meg. A regisztrációhoz e-mail-es aktiválás szükséges.

Egyrészt interneten keresztül, másrészt mobiltelefonról (okostelefon) lehetséges bejelentéseket tenni. A bejelentésnek mindenképpen tartalmaznia kell legalább egy GPS koordinátát, ezen túl a bejelentés típusa a szennyezett terület mérete és a kultúrnövény mezők kitöltése is kötelező. A bejelentéshez fénykép is csatolható. A feltöltött fényképfelvételt a PBR a bejelentéssel együtt kezeli, és azzal együtt továbbítja az eljárásra jogosult hatóságnak.

Lehetőség van arra is, hogy ugyan arról a foltról akár több GPS koordinátát is be lehessen jelenteni, vagy akár több fényképfelvételt be lehessen csatolni. Ha több pontot ad meg, az nagyban segíti az eljáró hatóság munkáját a terület beazonosításában.

Megfelelő eszköz hiányában is lehetőség van a GPS koordináta csatolására, mivel a PBR bejelentő felületén kialakításra került a Google Earth térkép linkje, amely egyszerűsíti, segíti a folt térképi pozicionálását, majd a GPS koordináta letöltését. Végül a korábban a helyszínen készített fényképfelvételt kell csatolni a bejelentéshez. A megfelelő típusú fényképezőgéppel a helyszínen rögzített fényképfelvétel GPS koordinátákat is rögzít, amelyet később az otthoni internetelérés segítségével szintén lehet a bejelentő rendszerben rögzíteni.

Ha tudjuk a bejelentéssel érintett parlagfüves ingatlan pontos címét (amely belterületi ingatlanoknál gyakori lehet), a cím adatok mezőit is kitölthetjük, ekkor a PBR automatikusan a címhez rendeli a GPS koordinátát. Ilyenkor nem kell térképpel pozícionált GPS koordinátát is megadni, mert így előfordulhat, hogy a cím GPS koordinátája és a térképpel pozícionált GPS koordináta nem egyezik, így a rendszer nem fogja elmenteni a bejelentést.

A kötelező adatok megadása nélkül a bejelentést a rendszer nem engedi elmenteni.

A felhasználó bejelentésenként külön-külön jelezheti, hogy kér-e visszajelzést az adott bejelentésével kapcsolatos eseményekről. Tehát amennyiben igényt tart rá, biztosítottak a feltételek, hogy a megadott elérhetőségén (e-mail-en, sms-ben), tájékoztatást kapjon a bejelentéséről.

Amennyiben belterületi bejelentéséről kér értesítést, azt csak e-mail-ben lesz lehetősége az önkormányzatoknak az ön részére megküldeni.

A PBR oldaláról letölthető egy felhasználói kézikönyv is, mely segítséget nyújt a program helyes használatához:

https://pbr.nebih.gov.hu/pbr/Public/PBR_leiras.pdf

A mobilalkalmazás használata:

Annak érdekében, hogy szinte bármilyen okostelefonnal lehessen bejelentést tenni, 2013-ban megtörtént a rendszer továbbfejlesztése. Immár lehetőség van arra, hogy Internet kapcsolattal rendelkező okostelefonról – külön program feltelepítése nélkül – tegyen bejelentést.

Az új típusú mobil bejelentő rendszer használatához QR kóddal vagy a https://pbr.nebih.gov.hu/pbr/Content/User/Login.aspx linkkel navigálhat el a mobiltelefonja segítségével a bejelentő felületre.

A mobilalkalmazás az online bejelentő rendszerhez hasonlóan működik, itt is meg kell adni a kötelező adatokat.

A PBR oldaláról letölthető a mobilalkalmazás felhasználói kézikönyve is, mely nagy segítséget nyújt a program helyes használatához:

https://pbr.nebih.gov.hu/pbr/Public/PBR_mobil_leiras.pdf

A bejelentések szűrése:

Kizárólag a kötelező elemként meghatározott paramétereknek megfelelően kitöltött bejelentéseket fogadja, illetve továbbítja a rendszer. Ennek megfelelően kötelező megadni a fertőzött terület helyét (GPS koordináta vagy cím), továbbá a bejelentés típusa, a szennyezett terület mérete és a kultúrnövény mezők kitöltése is kötelező. A bejelentő rendszer nem enged hiányos bejelentést tenni.

A bejelentő rendszer a bejelentéseket paraméterezhető szűrési feltételeken keresztül továbbítja, ezáltal szabályozható, hogy helyes és teljes bejelentések érkezhessenek meg a földhivatalokhoz és az önkormányzatokhoz.

Ha a PBR internetes vagy mobiltelefonos alkalmazásának működése közben problémát tapasztal, a program fejlesztőjénél, a Komunáldata Kft-nél az alábbi telefonvonalon, vagy e-mail címen tud erről bejelentést tenni:

Tel: 1/401-2060, e-mail: info@komdat.hu

forrás: nebih.hu

Címkék