A zsidó holokauszt áldozataira emlékeztek az érd-ófalusi zsidó temetőben

 

 

14_09_17_megemlekezes_2A holokauszt áldozataira emlékeztek tegnap délután az érd-ófalusi zsidó temetőben. A megemlékezést az érdi székhelyű Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület szervezte.

Hasonló tartalmaink:

 

A megemlékezés elején Kovács Viktória, érdi gimnazista diák írását hallgathatták meg a résztvevők, aki egy közelmúltbeli Auswitz-Birkenauban tett látogatása kapcsán fogalmazta meg gondolatait. Ahogy az egykori haláltáborba szervezett emlékutat, úgy a mostani megemlékezést is a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület szervezte, akiknek elnöke úgy fogalmazott, a holokauszt egy olyan esemény, amire folyamatosan emlékeznünk kell.

Hidasi Endre beszédében elmondta, emlékeznünk kell az Érdről elhurcoltakra, zsidókra és cigányokra, és mindenkire, aki a náci népirtás áldozata volt. Az Auswitz-Birkenauba elhurcolt, majd elpusztított magyar állampolgárok, zsidók és cigányok olyan emberek, akik itt születtek és itt éltek.

A holokauszt érdi áldozataival kapcsolatban Hidasi Endre elárulta, noha elég hiányosak az ismeretek és a forrásanyagok is ellentmondásosak, de az biztos, hogy annak idején komolyabb zsidó közösség volt a településen.

A Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesületnek az egyik legfőbb célja éppen az, hogy az Érden és környékén még meglévő zsidó emlékeket felkutassa és ápolja. A holokauszt megemlékezéseken túl, kulturális programokat szerveznek, közösségi és imaházakat hoznak létre, valamint szociális és karitatív tevékenységet is folytatnak. Ugyanakkor – mint azt az egyesület elnöke elmondta – a szervezet nem származási vagy vallási alapon működik, azaz mindenkit szívesen látnak a tagjaik között.

 

 

Would you like to replay the video?

 

 

 

Címkék