A zsidó holokauszt áldozataira emlékeztek

Megemlékezést tartottak vasárnap délelőtt az érdi zsidó temetőben. Az eseményen a holokauszt érdi áldozataira és valamennyi zsidó mártírra emlékeztek a résztvevők.

Hasonló tartalmaink:

A múltidézést az érdi székhelyű Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület szervezte. Hidasi Endre, a DUZSIKE elnöke megemlékező beszédében elmondta, hogy a holokauszt egy olyan esemény, amire folyamatosan emlékeznünk kell. –  Az Auswitz-Birkenauba elhurcolt, majd elpusztított magyar állampolgárok, zsidók és cigányok olyan emberek, akik itt születtek és itt éltek – fogalmazott.

A holokauszt érdi áldozataival kapcsolatban Hidasi Endre elmondta, noha elég hiányosak az ismeretek és a forrásanyagok is ellentmondásosak, de az biztos, hogy annak idején komolyabb zsidó közösség volt a településen.

A holokauszt a náci Németország által a második világháború alatt végrehajtott népirtás, amelynek körülbelül hatmillió európai zsidó esett áldozatául. A holokauszt magyar áldozatainak az emléknapján elsősorban arra a több mint 600 ezer zsidó származású magyar állampolgárra emlékezünk, akiknek gettóba zárása majd koncentrációs táborokba való hurcolása 1944. április 16-án kezdődött.

A Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesületnek az egyik legfőbb célja éppen az, hogy az Érden és környékén még meglévő zsidó emlékeket felkutassa és ápolja. A holokauszt megemlékezéseken túl, kulturális programokat szerveznek, közösségi és imaházakat hoznak létre, valamint szociális és karitatív tevékenységet is folytatnak. Ugyanakkor – mint azt az egyesület elnöke elmondta – a szervezet nem származási vagy vallási alapon működik, azaz mindenkit szívesen látnak a tagjaik között.

 

Címkék