Megalakult az Érdi Zsidó Hitközség
Megalakult az Érdi Zsidó Hitközség

Sajtótájékoztatón jelentették be az alapítók ma délelőtt, hogy a közelmúltban megalakult az Érdi Zsidó Hitközség, amely mindazon zsidó származású lakos jelentkezését várja, aki szervezett formában szeretné gyakorolni a vallását.

Hasonló tartalmaink:

Az érdi székhelyű Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület (azaz a DUZSIKE) révén már eddig is volt képviselete a helyi zsidóságnak a városban. Az öt éve létrejött civil szervezet elsősorban az Ófaluban található zsidó temető gondozását, auschwitzi emléktúrák és holokauszt megemlékezések szervezését, nem utolsósorban pedig a zsidó ünnepek és hagyományok ápolást kívánta megvalósítani.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az egyesület az eddigi célok mentén ugyan a továbbiakban is működik majd, de szerintük a helyi zsidó közösségnek akár más jellegű igényei is lehetnek, amelyeket a jelenlegi keretek között már nem feltétlen tudnak teljesíteni.

Hidasi Endre, a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület elnöke elmondta: a DUZSIKE csupán a hitközség megalapításában vett részt, innentől kezdve mindkét szervezet már a maga útját járja. Mint fogalmazott, a nemrégiben bejegyzett hitközség a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének a támogatását is élvezi, így akár már az ősszel a MAZSIHISZ tagjai közé kerülhet. Egyúttal hozzátette, mind az egyesület, mind a hitközség azt a célt szolgálja, hogy az érdi zsidó közösség ismét a második világháború előtti állapotában bontakozhasson ki.

A Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület, illetve a most létrejött Érdi Zsidó Hitközség a Mária utca 22-es szám alatt várja az érdeklődőket.

Címkék