Készülnek az új városi könyvtár tervei

Régóta beszédtéma a városban, hogy a városi könyvtár elhelyezése, mérete egyre kevésbé felel meg az igényeknek. Mi várható, mire számíthatnak az érdi könyvtárlátogatók a közeljövőben? – erről beszélgetett az Érdi Újság munkatársa Bács István polgármesteri főtanácsadóval.

Hasonló tartalmaink:

 

A könyvtár minden időben a kultúra és a közösségi események színtere. Érden is így van ez, természetesen, bár többségében az állapotuk nem éppen megfelelő.

- A Csuka Zoltán Városi Könyvtár telephelyei: a Hivatalnok utcában a felnőtt- és gyerek könyvtár, a Jószomszédság könyvtár Érdligeten, a Parkvárosi könyvtár a Parkvárosi közösségi házban. Az Alsó utcában található a zenei könyvtár, amelynek épületét négy éve újította fel az önkormányzat. Ezt leszámítva a könyvtáraknak helyet adó épületek valóban elavultak, rossz műszaki állapotban vannak, és az igényekhez méretükben sem tudnak alkalmazkodni. Az említett épületek közül elsősorban az érdligeti Jószomszédság könyvtár felújítása sürgető feladat. – minősíti a helyzetet Bács István. – Ebben a Bauhaus stílusjegyeket viselő épületben élt és alkotott Csuka Zoltán.

- A hírek szerint Parkvárosban új könyvtár nyílhat. Mikorra várható ez?

- A parkvárosi könyvtár helyzete megoldódni látszik. 2015-re elkészül az Interspar áruház, ahol 500 négyzetméteren egy új, korszerű könyvtárat tudunk kialakítani. Itt egy állományfrissítés után 10.000 kötet kényelmesen elfér majd úgy, hogy egy 50-60 fő befogadására alkalmas közösségi tér is kialakul. Itt nyugdíjas klubok, egyesületek tarthatják találkozóikat.

- Idén, épp a napokban ünnepli majd 60. születésnapját a Csuka Zoltán Városi Könyvtár. Terveznek valamilyen fejlesztést az évforduló alkalmából?

- Igen, a Csuka Zoltán Városi Könyvtár méltó elhelyezésére valóban megoldást kell találni. Érd Megyei Jogú Város tavaly megvásárolta a volt Csatornamű telephelyét a Felső utca 9. szám alatt. Miután megépült a város új főtere és a sétány – amellyel a telek hosszú, 66 méteres szakaszon határos –, valamint felújítottuk a Magyar Földrajzi Múzeumot és a Gesztelyi házat, a környék megfelelő környezete lehet egy új könyvtár kialakításának. A jelenleg hatályos Helyi Építési Szabályzat erre a tömbre vizionálja az új városi könyvtár felépítését.

- Vannak konkrét tervek is már az új épületre?

- 2013-ban kereste meg a főépítészi csoportot Klujber Bence, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója, aki vizsgamunkának választotta az új könyvtár épületét. A leadott anyagot az egyetem professzorai kiemelt 5-ös érdemjeggyel jutalmazták.

 

új könyvtár1 új könyvtár2

 

- E tervek szerint milyen lenne az új könyvtár?

- Klujber Bence egy, a megnövekedett igényeknek megfelelő könyvtárépületet tervezett, hiszen a könyvállomány drasztikus növelése is elkerülhetetlen. Összehasonlításként néhány vidéki könyvtár állománya: Budaörs 60.000; Százhalombatta 80.000; Kaposvár 326.000 kötet. Érden a könyvtár aktív állománya 105.000 kötet.

 

új könyvtár3 új könyvtár4

 

- Elfogadta a városvezetés ezt a tervet?

- A jelenlegi terv remek kiinduló pont és vitaalap. Vannak olyan elképzelések, miszerint az új városi könyvtár mellett ebben a tömbben lenne célszerű elhelyezni az új művelődési központot és talán a zeneiskolát is. Ekkor létrejöhetne egy olyan kulturális-művészeti tömb, amely élettel telített az év minden napján. Fontos erre áldozni, hiszen a város nem csak beton és aszfalt. A város egy közösség, amit – véleményem szerint – csak a kultúra tud összekovácsolni. Az Érd Aréna, a Városi Galéria, a könyvtár, a múzeum, a művelődési központ – ezeknek a középületeknek az eseményekkel való megtöltése és az azokon való részvétel formálhatja a városlakókat érdi közösséggé. Ha ezeket egymás után bezárnánk, mert a demagógia térnyerése okán nem lenne anyagi forrásunk fenntartani őket, kulturális programként nem maradna más, mint az újonnan aszfaltozott utakon táncoló gyíkokra révedni üveges tekintettel. És valljuk be, ennek nem csak közösség- és értékteremtő képessége, de a hasznossága is maximum egy flashmobét szárnyalja túl.

 

Szentiványi Zoltán/Érdi Újság

 

Címkék