vlcsnap-2014-09-29-19h29m02s178Sikeresen szerepeltek a 2014. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyébe benevezett magyarországi települések. Gyula város kategóriában arany, míg Zebegény a falvak között ezüstérmet szerzett. A díjkiosztó ünnepséget szeptember 26-án tartották Százhalombattán.

Hasonló tartalmaink:

 

 

A 2011-ben legvirágosabb magyarországi városnak megválasztott Százhalombatta a díjátadó rendezésének helyszínéért folytatott versengésben az angliai Bristolt előzte meg.

„Több mint 20 évvel ezelőtt a város vezetői így döntöttek, hogy sokkal virágosabbá fogják tenni Százhalombattát, mint korábban volt. És ez hála Istennek nagyon jól sikerült, olyannyira, hogy 2011-ben Százhalombatta városa Magyarország legvirágosabb települése címet nyerte el, azaz aranyérmes lett. Ezzel megszerezte a jogot, hogy 2012-ben hazánkat képviselte a nemzetközi versenyen, amelyre Hollandiában került sor.” (Sinka László – alpolgármester, Százhalombatta)

A verseny szervezéséhez a működési hátteret a Magyar Turizmus Zrt. biztosítja és a társaság a rendezvényt kiemelt projektként kezeli több szempont miatt is.

„A települések szépítése, vonzerejének növelése és másrészt a turizmus vonzerejének növelése szempontjából is, hiszen ennek tulajdonképpen nemzetgazdasági hatása is van. Ismerjük, hogy a turizmus milyen szereppel és jelentőséggel bír a gazdaságunkban, úgyhogy én azt gondolom, hogy konkrét, kézzel fogható eredményeket is köszönhetünk ennek a virágosítási mozgalomnak.” (Dr. Bocsi Andrea – Magyar Turizmus Zrt. hálózati koordinációs iroda vezetője)

 A Százhalombattán rendezett díjkiosztó ünnepségén 400 küldött vett részt, 11 európai ország, 20 településéről. A versenyen elismerésben részesült két település, Gyula és Zebegény a 2013. évi Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben elnyert első helyezésével vívta ki a jogot Magyarország képviseletére az európai megmérettetésben. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a díjkiosztót követően elmondta: a település sikere az összefogásnak köszönhető ezen a téren is.

„Boldog vagyok, hogy egy olyan városban élhetek, ahol annyi szív-lélek ember él és dolgozik, mint nálunk. Egy nagy összefogás keretében civilek, gazdálkodó szervezetek, önkormányzati cégek, intézmények, a mi szakembereink és dolgozóink éveken át munkálkodtak azért, hogy városunk eljusson erre a szintre. És úgy érzem, bebizonyítottuk azzal, hogy angol, holland, német városok mellett mi is megkaptuk az aranyérmet, hogy igen is Kelet-Magyarországon is lehet nyugat-európai színvonalú várost építeni.” (Dr. Görgényi Ernő – polgármester, Gyula)

A verseny követelményrendszerében a virágosítás mellett nagy hangsúllyal szerepel a környezetvédelem is – hangsúlyozta Rudi Geerardyn, a nemzetközi zsűri elnöke.

„Az értékelésénél a legfontosabb szempontok között szerepelt a tájvédelem, az ökológia, a környezettudatos oktatás, a közösségek részvétele, a turizmus és a környezetvédelem.”  (Rudi Geerardyn, a nemzetközi zsűri elnöke)

 Az európai versenyben eddig 24 magyar város és falu képviselte hazánkat. Az igen erős mezőnyben számos hazai település került már a virágosítási program legjobbjai közé, így Siófok, Kaposvár, Nagyatád, Eger, Géderlak, Lipót, Balatonfüred, Százhalombatta és Hévíz.

 

 

Would you like to replay the video?

 

 

Címkék