karacsonyfa_vilagitas3

 

 

Az ünnepek előtti vásárlási láz közben nem jut mindenre idő, a hatóságok mégis arra figyelmeztetnek: alaposan nézzük meg, megbízható terméket vásárolunk-e. Különösen fontos ez a karácsonyfákra szánt égősorok esetében, meghibásodás esetén ugyanis ezek könnyen okozhatnak tüzet.

Hasonló tartalmaink:

 

 

A fényfüzérek különösen balesetveszélyesek lehetnek. Ezeket kiemelt termékbiztonsági vizsgálatnak vetik alá – mondta el korábban az MTI-nek nyilatkozva a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője. Fülöp Zsuzsanna kiemelte: vásárlás előtt a hatóság megújult honlapján tájékozódni lehet a legfontosabb vásárlási tudnivalókról és szempontokról is. A korábbi országos ellenőrzés során a kereskedők egyharmadánál volt hiányosság, ezért a szóvivő ajánlotta, hogy csak megbízható helyen vegyük meg az ajándékokat, kiegészítőket.

Nem csak az ajándékok és a díszek megbízhatóságára, hanem a lámpasorok helyes használatára is figyelmeztetnek. Csámpai Attila, a Katasztrófavédelem szóvivője figyelmeztetett: ha hosszabb időre üresen marad ingatlanunk, mindig áramtalanítsuk az égősorokat, ugyanis egy izzó kiégése esetén a többi égő fokozatosan terhelődik, ezért túlmelegedhet és tüzet okozhat. Fontos, hogy a magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő lámpasort használjunk.

Az ilyen izzók normál működés közben is hőt termelnek, ezért figyeljünk arra, hogy ne helyezzük gyúlékony eszközök közelébe, például szalmadísz mellé sem – tette hozzá Csámpai Attila. A szóvivő kiemelte: a karácsonyi díszeket nem éghető felületre kell helyezni. Ha mégis lángra kapna a dekoráció, először feszültségmentesítsük az izzósort, majd porral oltóval, vagy ha az nincs, egy vödör vízzel kezdjük meg a tűz oltását.

Címkék