Szociális támogatás: jár, de kérni kell

Kérni kell, de megkapja, akinek jár – ez a legfontosabb változás a szociális támogatások kiutalásának április 1-től életbe lépő új rendszerében.  Erről, valamint a tavalyi adóbevételek felhasználásáról beszélt T. Mészáros András sajtótájékoztatóján. Beszámolt a Fácán közben történt csőtörésről, és a károk elhárításáról is.

Hasonló tartalmaink:

A szociális támogatások rendszere tavasszal átalakul: az erről szóló tervezetet még februárban megtárgyalja a város közgyűlése, és március 1-től lép életbe az új rendelet. T. Mészáros András hangsúlyozta: valamennyivel több pénzt terveztek az idei költségvetésbe erre a célra, mint amennyit tavaly ezekre elköltöttek, így bizonyosan minden jogosult hozzájut a támogatáshoz, azonban immár nem automatikusan. - Megmaradnak a támogatások, a különbség azonban az eddigi gyakorlathoz lépest az, hogy az önkormányzattól csak kérelemre kapható szociális ellátás – emelte ki T. Mészáros András. A rendelettervezet szerinti támogatásokról a videó alatt olvashat részletesen.

Would you like to replay the video?

A rendelettervezet az önkormányzat által biztosított települési támogatás keretében az alábbi ellátásokat nevesíti:

  • A lakhatáshoz kapcsolódó, rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás, a lakásfenntartási támogatáshoz hasonlóan egy év időtartamra kerül megállapításra. A támogatás összege két elemből tevődik össze. Az egyik, a havi 3.000,- Ft-os pénzbeli támogatás- melynek kifizetése a kérelmező által választott módon történik (vagy a szolgáltatóhoz utalással, vagy az ügyfél részére.), a másik a kérelmező által fizetendő hulladékszállítás díjának a szolgáltató részére történő átutalása.
  • Tartósan gondozásra, ápolásra, szoruló közeli hozzátartozó otthoni ellátását végző nagykorú hozzátartozó részére biztosított települési támogatás, mely a méltányos ápolási díj pótlására szolgál. Az ellátás fenntartását indokolja, hogy városunkban jelentős azon személyek száma, akik közeli hozzátartozójuk ápolása miatt kereső tevékenységet nem tudnak végezni. A 2015. február 28. napját megelőzően folyósított méltányos ápolási díjhoz viszonyítva viszont alapvető változás, hogy csak abban az esetben lehet a támogatást megállapítani, ha az ápolt gondozási szükséglete eléri a napi két órát, valamint ha a támogatást kérő keresőtevékenységet nem végez. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sok esetben a tartós betegségre hivatkozva meg kellett állapítani a támogatást, azonban az ápolt maga végezte ügyei intézését. Ezekben az esetben felmerült a valós gondozási szükséglet megalapozottsága. Az ellátás egy év időtartamra kerül megállapításra és a támogatás összege a jelenlegi 23.600,- Ft-ról 25.000 Ft-ra emelkedik. A jelenlegi szabályozással kizárásra kerülnek azok a személyek, akik keresőtevékenységet végeznek. A gondozási szükséglet vizsgálata szigorítást jelent átmenetileg azon személyek részére, akik 2015. február 28-án méltányos ápolási díjban részesülnek, de 2015. június 30 napjáig 23.600,- települési támogatásra válnak jogosulttá. A fenti átmeneti szabályozás lehetőséget teremt arra, hogy azon személyek, akik a továbbiakban nem lesznek jogosultak a támogatásra a Munkaügyi Központban regisztráltathassák magukat mint álláskeresők, így a három hónapos együttműködést teljesíteni tudják, mely az aktívkorúak ellátásának egyik alapfeltétele.
  • A gyógyszerkiadásokhoz, gyógyászati segédeszközök viseléséhez nyújtott települési támogatás, a jelenleg is biztosított gyógyszertámogatásnak felel meg, kedvezőbb jogosultsági feltételek meghatározásával. Ezáltal azon személyek is jogosulttá válnak, akik részére méltányos közgyógyellátást már megállapítani nem lehet.
  • A lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó, hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtott települési támogatás magába foglalja az adósságkezelési szolgáltatást és a közüzemi hátralék esetén biztosított önkormányzati segélyt. A közüzemi hátralék átvállalása esetén együttműködési kötelezettséget kell teljesíteni a támogatottnak, ezáltal életvezetési tanácsadást biztosítanak a Családsegítő Központ munkatársai.
  • Új ellátásként kerül bevezetésre a házi szennyvízhálózat kiépítéséhez nyújtott települési támogatás. Ennek oka, hogy az érdi csatornázási projekt hivatalos befejezése után is akadnak még olyan feladatok, melyek elvégzése szükséges ahhoz, hogy a kiépült infrastruktúra előnyeit teljességében élvezni és használni tudja minden érdi lakos. Jelentős számban vannak azok a személyek, akik a belső bekötést szociális helyzetük, jövedelmi viszonyaik miatt nem tudják önerőből megoldani, ehhez kívánunk segítséget biztosítani, a szociális rászorultság vizsgálatát követően.
  • A rendkívüli települési támogatás magába foglalja a 2015. február 28-a előtt hatályos önkormányzati segélyre való jogosultságokat, támogatási formákat. Egyes esetekben azonban pontosítások, kisebb módosítások kerültek meghatározásra. Ezzel összefüggésben – mivel az elmúlt évek során jelentősen megnőttek a temetkezési szolgáltatások költségei -, az erre vonatkozó támogatás mértékének 0,25%-os emelésére tesz javaslatot a rendelet-tervezet.
  • A természetbeni rendkívüli települési támogatások közül legjelentősebb módosítás a tüzelőtámogatás tekintetében jelentkezik. Az előző szabályozástól eltérően, nem kizáró a továbbiakban a lakásfenntartási támogatás, illetve a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás, így azon személyek is részesülhetnek ezen támogatási formában, akik a lakásukkal kapcsolatos kiadásaihoz egyéb támogatásban is részesülnek. Egy fűtési idényben egy alkalommal lehet igénybe venni a támogatást, mely kérelemre indul, ezáltal várhatóan folyamatos lesz az igénylés.
  • A tanévkezdési támogatás kibővül azon gyermekekkel, akik bölcsődei, illetve óvodai nevelésben vesznek részt.
  • A gyermekétkeztetési térítési díjkedvezmény szintén új elemként jelenik meg. A támogatással a gyermekek étkeztetéséhez kíván segítséget nyújtani az önkormányzat. A támogatás összege a szülő, törvényes képviselő által fizetendő (normatív kedvezménnyel csökkentett) térítési díj 50 %-a.

A rendelettervezet – amely a közgyűlés ülésén még változhat! – teljes egészében Érd honlapján ide kattintva érhető el.

 

 

Címkék