Válogatott szemét színes kukákban

Minden ingatlan saját szelektívhulladék-gyűjtő kukákat kap a papír és a műanyaghulladék gyűjtésére. A kukákat minden házhoz kiszállítják – jelentette be Bács István alpolgármester. Elmondta azt is: a közterület-felügyelők ellenőrzésbe kezdenek, és ahol szükséges, felszólítják a lakókat a porta előtti közterület és az udvar rendbetételére. Változik a háztartási hulladék elszállításának rendje is. Minden kukáról meg tudják mondani majd, pontosan mikor ürítették ki, és persze azt is, befizették-e utána a szemétdíjat.

Hasonló tartalmaink:

A közösségi együttélést szabályozó rendeletben foglaltak alapján a közterület-felügyelők a közeljövőben felszólítják portájuk rendbetételére azokat, akiknél azt tapasztalják, hogy az ingatlanuk előtti közterület nincs rendben tartva, vagy az udvar elhanyagolt – jelentette be sajtótájékoztatóján Bács István alpolgármester. A közterület-felügyelet munkatársai minden utcában minden héten legalább egyszer ellenőrzést tartanak.

Tiszta udvar…

– A Polgármesteri Hivatalban most fogalmazzák azt a formalevelet, amit a közterület-felügyelők minden érintett ingatlan postaládájába bedobnak – mondta Bács István. Azon, hogy milyen szankciókat szabnak a rendeletet be nem tartókra, még dolgoznak, mondta.

Az alpolgármester emlékeztetett: a tavasz közeledtével minden ingatlantulajdonosnak gondoskodnia kell az ingatlana előtti utcaszakaszról – le kell vágni a füvet, meg kell tisztítani a járdát –, és rendbe kell tennie a vízelvezető árkot is. Hangsúlyozta: fontos, hogy az árkokat nem szabad annál lejjebb mélyíteni, mint ahol az áteresz szintje van, mert különben alámossa a víz, amely így beszivároghat a ház köré, komoly károkat okozva.

Jönnek az új kukásautók

Minden portán külön kukában lehet gyűjteni a szelektív hulladékot nemsokára. Mint Bács István beszámolt: tavaly decemberben a Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás, melynek Érd is tagja,  megnyerte azt az európai uniós és magyar állami közös pályázati forrást, több mint 983 millió forintot, amelyből nem csak a gyűjtőedényeket tudják mindenhová megvásárolni, hanem 10 új, egyenként 18 köbméteres kukásautót is tudnak venni.

A pályázatban az önkormányzati társulás azt vállalta, hogy megduplázza az egy főre vetített, szelektíven összegyűjtött hulladék mennyiségét, amely így 2016-ban várhatóan 147 kilogram lesz fejenként. Ehhez beszereznek 58 ezer darab 120 literes kukát, amelyeknek – ahogyan más városokban is – színes lesz a fedele. Egyikben a papír-, a másikban a műanyagszemetet lehet gyűjteni. A teli edényeket 2-4 hetente viszik majd el. A kék és sárga fedelű kukákat rövidesen kiszállítják minden portára.

Csipog, ha baj van

Változik a háztartási hulladék elszállításának rendje is. Kukánként meg lehet mondani majd, hogy pontosan mikor ürítették ki, és persze azt is, befizették-e utána a szemétdíjat. Ehhez 36 ezer RFID-chipre van szükség, amelyet szintén megvásárolnak a közeljövőben. A chipet is tartalmazó matricát a kukára kell ragasztani, és a kukásautókra felszerelt eszközzel lehet majd leolvasni. Ha díjfizetési vagy bármilyen más probléma akad a kukával, a ráragasztott chip jelez a kukásautó személyzetének (sőt, akkor is jelez a gép, ha a kukán nincsen chip). Bár a szolgáltató köteles elvinni a szemetet attól is, aki nem fizet, vagy ha nincs RFID-matrica a kukán, problémás esetekben a kukára tett jól látható jelzéssel felhívják a tulajdonos figyelmét: egyeztetésre keresse meg a szolgáltatót.

A kukásautók mozgását is pontosan nyomon követik majd. GPS adót szerelnek fel a teherautókra, így optimalizálják útvonalukat; az ürítésszám alapján a diszpécserek utasítani tudják a személyzetet, merre menjenek.

Komposztládák is érkeznek

Hogy csökkenjen az elszállítandó zöldhulladék mennyisége, beszereznek még 5000 darab 600 literes komposztálóládát is, ezt igényelni kell majd. Természetesen, akinek van ilyen ládája, attól ugyanúgy elviszik a zöldhulladékot is, mint eddig. A zöldhulladék elszállításának rendje azonban változik: nem kampányszerűen, tavasszal és ősszel lesz zöldjárat, hanem a zsákban vagy kötegelve kihelyezett lombot, nyesedéket havi rendszerességgel gyűjtik össze a jövőben.

Would you like to replay the video?
Címkék