Szakmai Napok az óvodákban

Idén immár tizenhetedik alkalommal tartják meg városunkban az úgynevezett Óvodai Szakmai Napokat. A hétfőn reggel kezdődött eseménysorozat programjaira egészen március 20-ig várják az érdeklődőket. Simonits Gabriella szervező, a Szivárvány óvoda vezetője szerint az óvodapedagógusok szívesen mennek egymáshoz, és szívesen tanulnak egymástól.  A rendezvénysorozat beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Hasonló tartalmaink:

Megkezdődött hétfőn a 17. Érdi Óvodai Szakmai Napok rendezvénysorozat, amelyben előadásokon, gyakorlati bemutatókon találkozhatnak egymással a város óvodáiban dolgozók. Az országban egyedülállónak számít ez a program.

Annak idején hiánypótlásként tervezték a programsorozatot, mert nem működtek a szakmai munkaközösségek a városon belül, ezt az űrt szerették volna betölteni – mondta el Simonits Gabriella szervező, a Szivárvány óvoda vezetője. Az első időszakban egy hónapig tartott a rendezvény, most második éve, hogy 3 hetes, de ez az idő is elegendő, hogy szakmai előadások, gyakorlati bemutatók váltsák egymást és gazdagítsák a programot – fűzte hozzá az intézményvezető.

 

 

Simonits Gabriella tájékoztatása szerint az óvodák választanak egy-egy napot, amikor szeretnék bemutatni azt az elméletet és gyakorlatot, amit egész évben a gyerekek nevelése érdekében végeznek a saját óvodájukban. A nevelési év elején az intézmények elkészítik éves munkaterveiket, ebben fogalmazzák meg, amit az adott nevelési évben el szeretnének érni. Ezekhez a fő feladatokhoz kapcsolódnak a szakmai napokra betervezett előadások, illetve gyakorlati foglalkozások témái is.

A Szivárvány óvoda vezetője szerint a rendezvénysorozat beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert az óvodapedagógusok szívesen mennek egymáshoz, szívesen hallgatják meg, hogy más óvodákban mi a gyakorlat, szívesen nézik meg a bemutató foglalkozásokat. Ez arra is lehetőséget ad, hogy ne csak az adott témával kapcsolatban cseréljék ki a tapasztalataikat a óvodában dolgozók, de kötetlenebb légkörben beszélgethetnek, ismerkedhetnek egymással. A rendezvény egyben a fiataloknak is lehetőség arra, hogy megismerjék a városban dolgozó kolléganőiket – fűzte hozzá Simonits Gabriella.

Simonits Gabriella szerint az óvodai szakmai napok programjaiból sokat profitálnak az intézmények, hiszen a dolgozók saját csoportjaikba beviszik a tapasztalatokat. A családok, a szülők pedig úgy részesülnek a rendezvénysorozat hozamából, hogy a gyerekek otthon elmondják élményeiket, és így a szülőket is egyre inkább be tudják vonni – magyarázta a szervező.
Az országban egyedülálló az Érdi Óvodai Szakmai Napok rendezvénysorozat. Simonits Gabriella azt mondta: nem hallottak arról, hogy más településeken, városokban lenne hasonló. Igaz, a fővárosban vannak budapesti szakmai napok, de ott egy-egy óvoda vesz részt ezeken, de olyan, amelyen egy település összes óvodája részt vesz, csak Érden jellemző – fogalmazott a Szivárvány Óvoda vezetője.

Beszámolt arról is, hogy a szakmai napokon kívül működnek a városi munkaközösségek, amelyek nyitottak, és a két egységen belül 5-5 szakmai munkaközösség működik. A közösségi foglalkozásokra külsősöket is várnak, és a rendezvénynek nagy a látogatottsága.

Would you like to replay the video?

 

fotók: Boros Sándor

Címkék