Tavasszal fejlesztések indulnak, ősszel diákönkormányzat alakul

Rövidesen megkezdőik az M7-es lehajtó átépítése és a Budapest-Százhalombatta vasútvonal korszerűsítése – ebből Érd is profitálhat. Például felüljárót építenek a Szent István utcában, a Nagyállomás megközelítése is sokat javulhat – mondta el sajtótájékoztatóján T. Mészáros András polgármester, aki beszélt a rövidesen megalakuló diákönkormányzatról is.

Hasonló tartalmaink:


Két kormányhatározat született a közelmúltban, amelyek nagyban érintik városunkat: az egyik az M7-es lehajtó átépítését is magában foglaló autópálya-csomópont munkálatairól rendelkezik, a másik pedig egy vasúti fejlesztésről a Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon.

Az M7-es lehajtó átépítéséről már csaknem egy évtizede szó van, most megvan a pénz is a munkálatokhoz – mondta a polgármester. A lehajtó átépítésével párhuzamosan megkezdődik a Bem téri Spar áruház építése is – tette hozzá T. Mészáros András.

A vasútvonalak korszerűsítéséről szóló kormányhatározat nagyban befolyásolja az érdi közlekedést is, hiszen a vonal városunkon fut keresztül. A teljes, 60 milliárdos költségből nagyjából félmilliárd forint átcsoportosítására lenne szükség ahhoz, hogy az érdieknek is hasznuk származzon ebből a beruházásból. Felüljárót építenek a Szent István utcában. Ennek eredményeképp nemcsak a Balatoni úton és a városközponti aluljárón, hanem jó másfél év múlva már az új hídon is át lehet menni a két vasút fölött. – Így a közlekedés a Hivatalnok utca és a Sportcsarnok magasságában jut majd ki a régi, 70-es útra. Ezzel pedig a város két része egy újabb útvonallal lesz összekötve – tette hozzá T. Mészáros András.

Érdnek nem csak emiatt fontos a Kelenföld-Százhalombatta vonal korszerűsítése. A munkák befejezése után akár negyedóra alatt is el lehet majd jutni Budapestre Érdről. Így többen használják majd a vasutat. A polgármester kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az érdi Nagyállomást is rendbe teszik, mivel ez a százhalombattai vonal felújításának része. Arról is beszámolt, hogy már tárgyalnak a tervezőkkel és az infrastruktúra-fejlesztővel, hogy az állomást egyszerűbben lehessen megközelíteni gyalog és autóval. A fejlesztés célszerűségét nem a vasút, hanem a vasutat használók szempontjából kell vizsgálni – hangsúlyozta T. Mészáros András.

A polgármester beszámolt arról is: a napokban minisztériumi tisztségviselőkkel egyeztetett a Batthyány és a Teleki iskolák fejlesztését célzó érdi elképzelésekről.

erd_szamit_rad_logoT. Mészáros András szólt az Érd számít rád programról is: ennek keretében komoly képviselethez jutnának a diákok Érden, beleszólási joggal a város működésébe. Diákpolgármestert, -alpolgármestert és képviselőket választhatnak majd. Az ehhez szükséges rendelet megalkotásáról a Közgyűlés március 15-i ünnepi közgyűlése dönt. A polgármester a napokban egyeztet a három érintett érdi középiskola igazgatójával és a KLIK vezetőjével – aki támogatja az elképzelést – a részletekről, a többi között az eljárásrendről és az etikai kódexről. A diákönkormányzati választásokat várhatóan szeptemberben tartják.

Kérdésre válaszolva a polgármester beszélt az érdi ipari park tervéről is. Mint mondta: a közelmúltban egyeztetett Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterrel, jelezve: Érdnek nagyjából 2-2,5 milliárd forintos forrásigénye van egy ipari park létrehozására. Az ehhez szükséges források felett is rendelkező miniszter támogatásáról biztosította T. Mészáros Andrást, jelezve, hogy a pénz odaítéléséről később dönthetnek.

Would you like to replay the video?

 

 

Címkék