Megkezdődik a Bem tér átépítése

Április közepén megkezdődik a Bem tér és a csatlakozó területek átépítése, a tervezett Interspar áruház várhatóan a jövő év végére készül el – jelentette be dr. Bács István alpolgármester sajtótájékoztatóján, miután a napokban egyeztetés zajlott a városvezetés és a beruházó és  kivitelező cégek képviselői között. Az alpolgármester beszámolt az Érdi Ifjúsági Önkormányzat megválasztásának menetéről is. 

Hasonló tartalmaink:

Az alpolgármester sajtótájékoztatóját egy bejelentéssel kezdte: aláírták az új gyermekjóléti központ kivitelezői szerződését, így az épületet valószínűleg már októberben átadhatják. A tervek szerint a szociális munka napját már ott ünnepelhetik.

Szeptember 30-án választhatnak a diákok

Ezután az Érdi Ifjúsági Önkormányzat tervezett megalakításáról számolt be dr. Bács István. Felidézte: a közgyűlés március 15-én, ünnepi közgyűlésén fogadta el a városi diákönkormányzat megalakítására vonatkozó előterjesztést. A polgármester pedig március 16-i határozatában pedig szeptember 30-ra tűzte ki a város Ifjúsági Önkormányzata diákpolgármesterének, diák-alpolgármesterének és diákképviselőinek 2015. évi választását. Az Ifjúsági Önkormányzat létrehozásának módjáról rendelkező Alapokmányban foglaltaknak megfelelően a választásban érintett érdi középiskolák március 16. – április 30. között bonyolíthatják le a jelöltállítást.

Augusztusban mind a diákpolgármestereknek, mind a diák-képviselőjelölteknek egyhetes felkészítő tábort terveznek, ahol előadásokat hallgatnak meg nem csupán tanáraiktól, hanem a hivatal munkatársaitól – köztük a jegyzőtől – is. Míg a demokrácia fogalmával tanulmányaik során számtalanszor találkoznak a tanulók, a programnak köszönhetően ennek a gyakorlati működését is megismerhetik – tette hozzá az alpolgármester.

dr. Bács István hangsúlyozta: az érdi ifjúsági önkormányzat megválasztása, majd működése során szigorúan tilos lesz pártpolitikát bevonni a munkába. A tilalom megszegői – az önkormányzat működését szabályozó Alapokmány rendelkezései értelmében – akár ki is zárhatók a választásból, sőt, megfoszthatók elnyert tisztségeiktől is. dr. Bács István arra kérte diákokat: ne hagyják magukat befolyásolni. Mint mondta: bíznak a diákokban, akik bizonyosan képesek lesznek a feladat végrehajtására.

Átépül az M7-es lehajtója

Az alpolgármester beszámolt a az M7 autópálya érdi csomópontjának átalakításáról, a Bem tér és környéke rendezéséről is. Hozzávetőlegesen 1,5 milliárd forintba kerül a Bem téri fejlesztése, az Interspar áruház megépítése pedig mintegy 440 millió forintba – mondta.

A hét elején a város vezetése találkozott a tervező és a NIF Zrt. képviselőivel. A kivitelezési szerződést megkötötték, a nyertes az Euroaszfalt lett. A támogatási szerződést pedig ezen a héten kötik meg, ezután 15 nappal válik jogerőssé a kivitelezési szerződés.

Ezt követően 30 napon belül kell a munkaterületet átadni. Noha összesen 15 hónap áll rendelkezésre a munkálatokra, az alpolgármester szerint ennél rövidebb idő alatt készül el az új csomópont kiépítése. Április közepi munkakezdéssel számolva jövő áprilisra teljesen elkészül a Bem tér fejlesztése az Iparos út elejétől – vagyis a Törökbálinti és Sóskúti út találkozásától – egészen a Shell benzinkútig. A munkálatok során a buszforduló területe is teljesen átalakul, így a közösségi közlekedés körülményei is javulnak. Ha minden a tervek szerint halad, jövő karácsonykor már lehet az új áruházban vásárolni.

A kivitelezés ideje alatt az önkormányzat a lakosság türelmét kéri, várhatóan lesznek közlekedési nehézségek. A kétirányú forgalom bizonyos időszakokban az M7-es alatti átjárónál nem lesz megoldható. A forgalmat ezért egyirányúsítják egy időre Parkváros felől a központ felé, hogy a főváros felől érkezők le tudjanak hajtani a sztrádáról az Iparos úton át, így jutva el a készülő új körforgalomhoz. Az elkészülő új csomópont 25 évre megoldást jelent majd – hansúlyozta az alpolgármester.

Would you like to replay the video?

 

Címkék