Választásra készülnek az érdi középiskolások

Kerékpárutakat építtetnének, sport- és kulturális programokat vagy táborozást szerveznének – néhány ötlet városunk középiskoláinak tanulóitól, akik már készülnek a városi ifjúsági önkormányzat közelgő megválasztására. Szeptember 30-ára tűzte ki Érd polgármestere a város Ifjúsági Önkormányzata diákpolgármesterének, diák-alpolgármesterének és diákképviselőinek 2015. évi választását. A jelölést az érintett oktatási intézmények saját hatáskörben intézik, ennek határideje április 30.

Hasonló tartalmaink:

Az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium, a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Kós Károly Szakképző Iskola 9-12. évfolyamba járó diákjai saját polgármestert, alpolgármestert és képviselőket választhatnak. A választásra szeptember 30-án kerülhet sor. A választás menetét és az ifjúsági önkormányzat működésének szabályait Alapokmány rögzíti. Ennek értelmében valamennyi, az említett évfolyamokba járó diák szavazati joggal rendelkezik, jelölt azonban csak nem-végzős tanuló lehet.

A jelölést az érintett oktatási intézmények saját hatáskörben intézik, ennek határideje április 30.

Would you like to replay the video?

Az Alapokmány szerint a középiskolák maximum két-két polgármester-jelöltet indíthatnak a választáson, és minden jelölt 5-5 fős képviselő-jelölti listát állíthat. A szavazás két listán történik, az egyiken a diákpolgármester-jelöltekre, a másikon a diákképviselő-jelöltekre lehet majd szavazni. Az előbbiek közül értelemszerűen a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyer, s egy évig, a következő választásig töltheti be a tisztséget. A második legtöbb szavazatot elnyerő jelölt diák-alpolgármester lesz, a képviselőjelöltek közül pedig az első öt lehet tagja az ifjúsági önkormányzatnak.

A választás szabályait, menetét azAlapokmány rögzíti abból a célból, hogy a választó diákpolgárok, a jelöltek és a jelölők, valamint a választásban résztvevő szervek egységes, áttekinthető és egyszerű eljárási szabályok alapján, pontosan meghatározott keretek között, pártpolitizálástól mentesen gyakorolhassák a választásokkal kapcsolatos jogaikat.

Érd közgyűlése döntésének értelmében az így megalakuló ifjúsági önkormányzat tízmillió forinttal gazdálkodhat.

 

Címkék