Tisztelet az áldozatoknak

Az ország több pontján a holokauszt áldozataira emlékeztek április 16-án. Érden a zsidó temetőben gyűltek össze az érdi áldozatok hozzátartozói, lakosok és képviselők, hogy a néhány évvel ezelőtt felavatott emlékműnél tiszteletüket tegyék.

Hasonló tartalmaink:

Az Országgyűlés még 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen. Az első ilyen megemlékezést 2001-ben tartották. Az érdi megemlékezésen Katona Tamás, a százhalombattai Hit Gyülekezetének lelkésze beszédében elmondta: 1944-ben a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén.

Would you like to replay the video?

Azt, hogy hány érdi vált a holokauszt áldozatává, pontosan nem lehet tudni, de a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület fontos feladatának tartja a megemlékezést, az érdi áldozatok iránti tisztelet kimutatását. Hidasi Endre elnök elmondta, a holokauszt legfontosabb üzenete, hogy soha többet ne történhessen meg.

A megemlékezésen Radnóti Miklós Töredék című verse is elhangzott Garai Róbert előadásában.

A megemlékezés végén – a zsidó hagyományoknak megfelelően – virág helyett köveket helyeztek el az emlékműnél.

Címkék