Érd számít rátok! Itt vannak a jelöltek

T. Mészáros András Érd polgármestere sajtótájékoztatóján mutatta be a szeptemberi diákpolgármester-választás jelöltjeit: Tomka Lilla a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium, Gregor Alexandra a Kós Károly Szakképző Iskola,  Erdélyi Áron a Vörösmarty Mihály Gimnázium jelöltje a diákpolgármesteri tisztségre. 

Hasonló tartalmaink:

Noha április 30-a volt a jelöltállítás határideje, de mindhárom középiskola megnevezte már jelöltjeit. Mint a polgármester elmondta: ez egyedülálló kezdeményezés, mert ugyan más településeken is vannak ehhez hasonló választások, de ilyen széles jogkörrel és ilyen választási rendszerrel, illetve ilyen hosszú időtartamra szóló tisztséggel járó választás nincsen.

T. Mészáros András kiemelte: a választásra való felkészülés az Érd számít rád! szlogennel kezdődött, amely egyrészt a diákoknak – hiszen az ő érdekeiket fogják képviselni –, de a megválasztott diákpolgármesternek és a képviselő-testületnek is szól. A polgármester hangsúlyozta, hogy a fiatalok mellett az egész várost meg kell szólítania a kezdeményezésnek. Az esemény nem titkolt célja, hogy Érd kilépjen alvóvárosi szerepköréből, és élő közösséget alkosson, amiben a diákpolgármester választásnak is nagy szerepe van.

A három középiskola (a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium, a Kós Károly Szakképző Iskola és a Vörösmarty Mihály Gimnázium) minden 9-12. évfolyamos tanulója választójoggal rendelkezik, de a végzős évfolyamok nem indíthattak jelöltet, mivel a diákpolgármestert egy évre választják, és a program márciusban indult, így ők a következő tanévben már nem járnak középiskolába.

T. Mészáros András arról is tájékoztatott, hogy augusztusban a jelöltek (diákpolgármester-, és képviselőjelöltek) egy egyhetes felkészítő táborban vesznek majd részt, amelyet a Batthyány iskolában tartanak várhatóan, és a város jegyzője mellett a képviselők tartanak előadásokat.

A jelöltekre kétlistás szavazáson lehet voksolni, így külön a képviselőkre és külön a polgármesterekre is lehet szavazni. A képviselő-testület úgy áll össze, hogy a legtöbb szavazatot kapó polgármesterjelölt lesz a polgármester, míg a második legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz az alpolgármester, és ezen szisztéma szerint áll fel az öttagú képviselő-testület is. Ha megalakult a diáktestület, akkor a város költségvetéséből tízmillió forintot kap, de ezen összeg felhasználását a város közgyűlésének is jóvá kell hagynia.

Tomka Lilla (Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium polgármester jelöltje) és Gregor Alexandra (Kós Károly Szakképző Iskola polgármesterjelöltje) is hasonló ambíciók miatt indult a diákpolgármesteri posztért. Mint mondták: sok ötletük van, és szeretnék kipróbálni magukat ezen a területen. Erdélyi Áron (A Vörösmarty Mihály Gimnázium polgármesterjelöltje) azt mondta, hogy egy diákpolgármesternek nem csak az iskolában, hanem azon kívül is meg kell sokszoroznia kell a diákok élményeit, és őt ez motiválja.

Újságírói kérdésre később a diákpolgármester-jelöltek céljaikat is ismertették: Tomka Lilla programokkal színesítené a diákéletet, így sport, kulturális és tudományos napokat szervezne, míg Gregor Alexandra a diákság közlekedését oldaná meg, így bicikliutakat építene, valamint a busz- és vonatjáratokat is sűrítené, és ő is különböző rendezvények segítségével hozná össze az érdi tanulókat. Erdélyi Áron a diákság kényelmét tartja fontosnak, így a sport, kulturális és tudományos rendezvények mellett egy diákklubházat hozna létre, ahol nem csak a középiskolásoknak lenne hely, ugyanis a klubház egy „szórakoztató központ” lenne játszótérrel, gördeszka- és biciklipályával.

T. Mészáros András szót ejtett még a közterületek megtisztítása volt. Kiemelte: a lakosoknak (a telek tulajdonosának/használójának) kötelessége az ingatlan határától számított öt méteres körzetet rendben tartani, így a járdaszakasz, vagy az ingatlan előtti legalább egy méter széles zöld területsáv rendbentartása is a feladata. A közterületen levő árkok, nyitott csatornák átereszek tisztán tartásáról, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosításáról, az ingatlan előtt terjedően öt méteres körzetben az ingatlan tulajdonosának/használójának kell gondoskodnia – mondta a polgármester.

Would you like to replay the video?
Címkék