Milyen a jó tej?

A tej: élet, erő, egészség – hangzott a jelszó, ám az utóbbi időben egyre több kritika éri a hagyományos házi tehéntejet, ugyanis a laktózérzékeny emberek száma rohamosan nő, ők nem fogyaszthatják.  Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. A házi tejről viszont azt tartjuk, egészséges. Hol az igazság? Válaszol a szakértő. 

Hasonló tartalmaink:

A laktózmentes tej úgy készül, hogy a tejhez laktáz enzimet adagolnak, amely nagyjából egy nap alatt lebontja a tejben található tejcukort – a laktózt. Az így kapott laktózmentesített tej laktóztartalma nem haladhatja meg a 0,1%-os határértéket (tehát 100 gramm tejben maximálisan 0,1 gramm laktóz lehet). Azok az emberek, akik laktózérzékenyek – azaz szervezetük nem tudja lebontani laktáz enzimet – egész életükben diétára kényszerülnek, mivel ezt a betegséget egyelőre nem tudja gyógyítani az orvostudomány. Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. Ez az arány Észak-Európában 5%, míg Dél-Európában 71%, de egyes ázsiai és afrikai országokban akár 90% is lehet.

Akkor most melyik az egészségesebb, a hagyományos tehéntej, vagy a laktózmentes?

Huszár Zsuzsa szakértő adja meg a választ a kérdésre. Hallgassa meg az ÉRD FM 101.3 interjúját!

Címkék