Tavaszi fogyókúra

Köztudott, hogy a radikális fogyókúra hosszútávon nem csak egészséges, hanem eredményes sem lehet. Mégis milyen módszerek segíthetnek abban, hogy a télen felszedett kilóktól még a tavasz elején megszabaduljunk?

Hasonló tartalmaink:

A téli időszak végén a kabát és a vastag pulóverek levetésével végképp szem elé kerülnek azok a zsírrétegek, amelyeket – réteges öltözködés címszó alatt – takargatni próbáltunk.

Mennyi a súlyfelesleg?
A táplálkozási szakértők mindenkit lebeszélnek arról, hogy az éppen aktuális fogyókúrás trendnek bedőljön. Sokkal célravezetőbb – és valószínűleg egészségesebb is – alaposan végiggondolni étkezési és testmozgási szokásainkat, az esetek döntő többségében e téren keresendő a több-kevesebb súlyfelesleg oka.

„Mielőtt fogyókúrába fognánk, gondoljuk végig, hogy csak 2-3 kilóról van szó, hogy a bikiniszezonra formába hozzuk magunkat, avagy egészségi szempontok miatt van szükség a súlycsökkentésre, s több kilótól akarunk megszabadulni” – mondja Huszár Zsuzsa dietetikus.

A pár kilónyi zsírpárnák leadásához ugyanis nem szükséges semmiféle speciális diéta, bőven elegendő, ha az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveire, valamint a megfelelő mennyiségű, rendszeres testmozgás meglétére odafigyelünk .

A táplálkozás-szakértők alapvetően azt az egyszerű fiziológiai alapelvet ajánlják mindenki figyelmébe, hogy a fogyáshoz az szükséges, hogy több kalóriát kell felhasználni, mint amennyit beviszünk. „A néhány kilónyi fogyáshoz pár apróbb, táplálkozásbeli változás szükséges csupán” – hangsúlyozza a szakember – „vagy egyáltalán ne, vagy csak kevés mennyiségben fogyasszunk alkoholt, édességek helyett zöldséget és gyümölcsöt vásároljunk, fehér kenyér helyett a teljes kiőrlésű terméket válasszuk”.

Az egészséges, azaz nem gyors fogyáshoz elegendő, ha a korábbiakhoz képest 500 kalóriával kevesebbet viszünk be naponta, ám az összbevitel ne legyen napi 1200 kalória alatt, hogy a szervezet hozzájusson a számára szükséges tápanyagokhoz.

A szakértő azt is javasolja, hogy még mielőtt változtatnánk étkezési szokásainkon, kezdjünk táplálkozási napló vezetésébe. „Az elfogyasztott ételek folyamatos nyomon követése azért fontos, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy a nap végén a legtöbben már nem emlékeznek, aznap mi mindent ettek-ittak. Ha közvetlenül az étkezések után rögzítjük ezeket, egyrészt nem vesznek feledésbe, másrészt tudatosul, mennyit is ettünk.”

A mozgás elengedhetetlen
Huszár Zsuzsa véleménye szerint nagyon fontos, hogy ne csak gépiesen rögzítsük a menüt, hanem gondoljuk is végig az elfogyasztottak mennyiségét és minőségét. Tanulmányok tucatjai állapították már meg, hogy a fogyáshoz vagy a testsúly tartásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű testmozgás. Az elhízottak esetében, ha a megfelelő táplálkozáshoz testmozgás is társul, 20 százalékkal többet képesek leadni.

Hallgassa meg Huszár Zsuzsa dietetikus, a cukormentes élet szakértőjével készített interjúnkat. A kérdező: Ölvedi Réka, az Érd Fm 101.3  Napos Oldal című műsorának  műsorvezetője.

Címkék