Nem rabolnak gyerekeket Érden

Ijesztő üzeneteket olvastunk érdi Facebook-csoportokban. Többen – bizonyára jó szándékból – arról posztolnak, hogy hallották valakitől, aki olvasta valahol, hogy gyerekeket próbáltak elrabolni óvodák, iskolák környékén. És sokan – sajnos – meg is osztják az ilyen információkat. Pedig ez rémhír: sem Érden, sem máshol nem raboltak el gyerekeket. Ne felejtsük el: ha bűncselekményről, vagy annak gyanújáról tudunk, nem a Facebook-hoz kell fordulni, hanem egy pár száz évvel régebb óta működő szervezethez. Úgy hívják: rendőrség.

Hasonló tartalmaink:

Mi megtettük.

Felhívtuk az ORFK-t, és megkérdeztük, mi igaz a rémhírekből. Semmi.  Felhívták figyelmünket közleményükre, amelyeket a rémhírek nemrég kezdődött terjedésekor adtak ki. Ebben az áll: a rendőrséghez a közelmúltban több alkalommal jutott el olyan hír a közösségi médiából, illetve az onnan származó értesülésekre hivatkozva, miszerint az ország különböző helyszínein illetéktelenek próbálnak meg magukkal vinni, „elrabolni” gyerekeket.

A rendőrség – átérezve a szülők aggodalmát és a jelenség társadalmi súlyát – közleményében azt hangsúlyozza: tapasztalatok szerint az internetes közösségi oldalakon gyakran terjednek olyan híresztelések, amelyek minden valóságalapot nélkülöznek, azonban természetüknél fogva alkalmasak arra, hogy a felhasználókban – különösen a leginkább érintett kör tagjaiban: szülőkben, gyermekekben, pedagógusokban – aggodalmat és nyugtalanságot váltsanak ki.

A rendőrség minden ilyen jellegű esetet komolyan vesz, és ha tudomására jut, kivizsgál.

A rendőrség kifejezetten kéri, hogy aki olyan körülményt tapasztal, amely alapján úgy érzi, gyermeke veszélynek van, illetve lehet kitéve, erről mindenképpen tegyen bejelentést. A rendőrség a tudomására hozott esetek összes körülményét megvizsgálja, és mindent megtesz a gyermekek védelme érdekében. A hatóság munkáját azonban jelentősen nehezíti, ha az érintettek a valós, de a rendőrségre be nem jelentett eseményt a világhálón teszik közzé. Ezzel akaratlanul is megnehezítik a hatékony és mielőbbi reagálást. Az ügyek vizsgálatát nehezítheti az is, ha a felhasználók tényként állítanak valótlan értesüléseket és ezeket még meg is osztják a közösségi oldalakon.

A rendőrség kéri az internethasználókat, hogy egy-egy közlés megosztása előtt mindenképpen győződjenek meg annak valóságtartalmáról, hiszen több esetben bebizonyosodott, hogy olyan „tények” terjedtek a világhálón, amelyeknek nem volt valós alapjuk. Az információk megfelelő szűrésével és körültekintő kezelésével megelőzhető a riadalomkeltés szűkebb, vagy tágabb környezetünkben. A rendőrség emlékeztet rá: a közösségi oldalakon visszatérően és gyakorlatilag évente bukkannak fel hasonló híresztelések.

Megkérdeztük az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársát, Dudás-Kanyog Andrea századost, mit lehet tenni a rémhírek ellen, és egyáltalán: mi az alapjuk. A százados asszony azt is elmondja, felelős szülőként mit tehetünk azért, hogy a legcsekélyebbre csökkentsük a gyermekeinkre leselkedő veszélyeket.

Az Érd Fm 101, 3 műsorában elhangzott interjút itt hallgathatja meg!

 

 

Címkék