A klímakatasztrófa immár reális veszély Magyarországon is

A nyilvánosság előtt csatlakozott T. Mészáros András polgármester ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet Al Gore volt amerikai alelnök indított útjára, s amelynek célja, hogy a decemberre tervezett párizsi klímacsúcsra 1 milliárd aláírás gyűljön össze, így ösztönözve a világ vezetőit környezetünk hatékonyabb védelmére.

Hasonló tartalmaink:

Tudta ön, hogy amennyiben a teljes szárazföldi jégtakaró elolvadna, akkor 65 méterrel emelkedne meg a tengerszint? És azt tudta, hogy az elmúlt száz évet tekintve Magyarországon és a világon is a 2014. év volt a legmelegebb? Sőt, ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedését nem állítjuk meg, nem csökkentjük a kibocsátott gázok mennyiségét, akkor 2100-ra további 4,8 fokot emelkedhet a hőmérséklet? És azzal tisztában van, hogy ha nem állítjuk meg a globális felemelkedést, akkor Magyarországon olyan, eddig ismeretlen betegségek jelenhetnek meg, mint a malária, a nyugat-nílusi vírus vagy a dengue-láz?

Nos, mindez ma reális veszély. Olyannyira az, hogy 1980 és 2011 között 7009, kifejezetten a klímaváltozással összefüggő katasztrófa – árvíz, rendkívül heves vihar, aszály, különleges hő- vagy hideghullám – volt a világban. Az Egyesült Államok Nobel-díjjal kitüntetett volt alelnöke, Al Gore e veszélyre figyelmeztetve vállalta, hogy egymilliárd ember támogatását gyűjti össze azért, hogy klímánk védelme érdekében egységre és cselekvésre ösztönözze világunk 2015 decemberében Párizsban összegyűlő vezetőit.

Ezt a célt Magyarország köztársasági elnöke, Áder János is támogatja, s ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott múlt héten Érd polgármestere is: T. Mészáros András a sajtó nyilvánossága előtt regisztrálta magát az aláírók sorába, felhívva ezzel az Érden élők figyelmét is korunk talán legfenyegetőbb globális veszélyére.

Már érezzük a változást

A polgármester ennek kapcsán elmondta: az elmúlt 50 évben megsokszorozódott az emberi tevékenységgel összefüggő szén-dioxid és más, a légköri folyamatokat kedvezőtlenül befolyásoló káros anyag légkörbe jutása. Ennek következtében pedig vízválasztóhoz érkeztünk – klímánk védelme a 21. század legfontosabb kérdésévé lépett elő.

 „Az üvegházhatású gázok ma már olyan koncentrációban vannak jelen a mindössze néhány tíz kilométer vastagságú légkörünkben, ami drámaian befolyásolja földünk éghajlatát. A globális felmelegedés negatív hatásai mind szélsőségesebb időjárási viszonyokat, egyre több és egyre súlyosabb természeti katasztrófát idéznek elő. Mi már a saját bőrünkön érezzük a klímaváltozás negatív következményeit, és szembe kell néznünk azzal, hogy közel a pillanat, amikor a folyamatok végleg visszafordíthatatlanná válnak” – olvasható az elobolygonk.hu honlapon, amely Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére jött létre, és amelyen keresztül a környezetvédelemért és az élhető jövőért elkötelezett emberek csatlakozhatnak Al Gore volt amerikai alelnök aláírás-gyűjtési akciójához.

T. Mészáros András hangsúlyozta: egymilliárd aláírás összegyűjtése a cél, ez alapján Magyarországnak kb. egy millió, Érdnek mintegy ötezer aláírást kellene prezentálnia. „Hiszem, hogy van ennyi környezettudatos ember Érden” – fogalmazott a polgármester.

Egy kísérlet már elbukott

Ezért – csatlakozva Magyarország köztársasági elnökének felhívásához – T. Mészáros András arra kért minden, a jövőről felelősen gondolkodó érdit, hogy egyetértése esetén klímavoksával csatlakozzon ahhoz a tervek szerint egymilliárd emberhez, akinek szavát minden ország vezetőjének figyelembe kell vennie az év végi párizsi klímacsúcson. Ezen 200 ország vezetői gyűlnek majd össze azért, hogy az ENSZ égisze alatt zajló klímatárgyalások keretében egy 2021-től érvényes szabályrendszert fogadjanak el a világ összes országa számára. A párizsi megállapodás a jelenleg érvényben lévő Kiotói Jegyzőkönyvet hivatott leváltani, amely csak fejlett ipari országok számára – és azok közül sem mindegyikre – állapít meg klímavédelmi kötelezettséget.

Az aláírásokat gyűjtő honlapon olvasható: a leendő párizsi megállapodás célja, hogy az ipari forradalomkor mért szinthez képest 2 Celsius fok alatt tartsa a légkör felmelegedésének mértékét. A tudóstársadalom szerint ugyanis ez az a mérték, amivel a felmelegedés hatásai még kezelhetők. A kritikus szint felett gleccserek, tengerparti városok és szigetek tűnnének el, felgyorsulna növények és állatok kihalása, szélsőséges éghajlati viszonyok alakulnának ki, és súlyos járványok pusztítanának ott is, ahol ilyen egészségügyi kockázatokkal eddig nem kellett számolni. A párizsi klíma-megállapodás az utolsó esély arra, hogy ezt a katasztrófát megelőzzük.

Hat éve a világ vezetői Koppenhágában kísérletet tettek egy hasonló megegyezésre, de akkor kudarcot vallottak. Ha az idén sem sikerül egy egész világra kiterjedő egyezményt tető alá hozni, akkor az egyre inkább felgyorsuló globális felmelegedés visszafordíthatatlanná válik.

 

Akik példát mutatnak
Magyarországról számos közismert személy csatlakozott már aláírásával az akcióhoz, köztük az érdi kötődésű Novák Péter kultúrmunkás, zenész, Juhász Árpád geológus, Gryllus Dániel zeneszerző, a Kaláka együttes vezetője, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, Reviczky Gábor színművész, Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő.

 

Érdi Újság

Címkék