Az élet csak cukor nélkül édes igazán

A cukor a leggyakrabban használt összetevője mindennapi életünknek, hiszen amellett, hogy remek ízfokozó, sok energiát is ad szervezetünknek, ám azt már nem sokan tudják, hogy függőséget okoz – éppen ezért esszük.  Könnyű túlzásba vinni fogyasztását – sokkal könnyebb, mint hinnénk. És sokkal veszélyesebb is, mint gondoljuk: a cukorbetegség okozója, de nem tesz jót az érrendszernek, a májnak, a fogaknak, a csontoknak sem, valamint allergiás megbetegedést vagy éppen emésztési zavarokat okozhat.

Hasonló tartalmaink:


Huszár Zsuzsa, cukormentes életszakértő, ahogy azt titulusa is mutatja, arról beszél: hogyan is éljünk cukor nélkül.

Kezdjük először is hatásaival: számtalan testi és akár lelki gondhoz hozzájárul (ezért is lehet az, hogy ha szomorúak vagyunk, édességet eszünk, hiszen talán már köztudott tény, hogy a cukor endorfint termel, ami által egy ideig boldognak érezzük magunkat).

A finomított cukor kizárólag szacharóz molekulából épül fel, tehát egyrészt nincs benne vitamin, másrészt a szervezetbe jutva éppen a vitaminokat és ásványi anyagokat pusztítja. Legismertebb cukorhoz köthető betegség a cukorbetegség, de a fekéllyel, köszvénnyel is kapcsolatban áll, ezek mellett nem tesz jót az érrendszernek, a májnak, a fogaknak, a csontoknak sem, valamint allergiás megbetegedést vagy éppen emésztési zavarokat okozhat.

Mint azt említettük, a cukor sok energiát ad, ám ez nem feltétlenül jó dolog, hiszen a gyermekkori hiperaktivitás is ebből ered, sőt, miután „rászokott” valaki a cukorra, már gyakrabban érzi magát fáradtnak, zavartnak – ez utóbbiak egyébként a cukorbetegség egyik legjellemzőbb tünetei is.

Fajtáit illetően létezik fehér, barna, nyers, szőlő, nád és gyümölcscukor, vagy cukoralkohol.

Ezerarcú cukor

Ha egy adott termék összetevőit megnézzük, gyakran azt keressük, hogy mennyi cukor van benne, ám a fruktóz (gyümölcscukor), kukoricaszirup, dextróz, galaktóz, glükóz, glükózszirup, méz, invertált cukor, laktóz, maltóz, maltodextrin, juharszirup, melasz, melaszszirup, rizsszirup vagy éppen burgonyakeményítő is cukor – így ha ezeket is megtaláljuk az összetevők között, tulajdonképpen cukrot eszünk.

A gyümölcscukor sem egészséges

A cukor fajtái közül talán az egyik „legtrükkösebb” a fruktóz, amely társainál jóval lassabban, azonban hosszabb ideig növeli meg a szervezet vércukorszintjét. Azért is különleges, mert ennek kivételével az összes többi tápanyag-molekula üzen a szervezetnek, hogy elég volt abból az összetevőből – kivéve a fruktózt, amely így okoz függőséget, és ezért fogyasztunk belőle sokkal többet. Nevéből adódóan (gyümölcscukor), egyből arra gondolhatunk, hogy mivel gyümölcs, ezért egészséges, de aki így gondolja, az nagyot téved, hiszen összeállítását és emészthetőségét tekintve talán az egyik legkárosabb édesítő. A gyümölcs nagy része víz, rost és vitaminok, illetve ásványi anyagok, de természetesen cukrot is tartalmaz. Példaként Huszár Zsuzsa az almát hozta fel, hiszen egy egész alma kettő százalékkal, a reszelt alma 10 százalékkal, míg az almalé 60 százalékkal dobja meg a vércukorszintet.

Mivel pótoljuk?

Sokan vélik úgy, hogy a cukor legjobb pótlója a méz, ám annak 70 százaléka fruktóz és glükóz, és csak elenyésző része ásványi anyag – a cukormentes életszakértő szerint két-három kanál méz elfogyasztása még nem okoz gondot, de ne vigyük túlzásba.

Azért vannak olyan pótlószerek, amiket bátran fogyaszthat az is, aki az egészséges életmód megszállottja, hiszen a cukoralkoholokat, nyírfacukrot (xilit), eritrit valamint a stevia, és az egyetlen szirupféle, az a rizsszirup, amely többnyire rostból áll, de állagát tekintve hasonlít a mézre. A cukoralkoholok egyébként is nagy mértékben rostosak, így egészségesek is. Ezeknek minimális a mellékhatásuk, a magas rosttartalom miatt lehetnek eleinte emésztési zavarok, ám egy-két napon belül (ahogy hozzászokik a szervezet) már ezek is elmúlnak.


Címkék