Elkezdődött a diákmunka-szezon

Itt a vakáció, elkezdődött a nyári diákmunka-szezon, és egyre többen érdeklődnek a munkalehetőségek iránt. A diákok egy része szívesen vállal munkát a nyári szünidő alatt, hiszen az általa megkeresett pénzből aztán szabadon gazdálkodhat.

Hasonló tartalmaink:

A nyári szünidő alatt már 16 éves kortól lehet diákmunkát vállalni, ehhez azonban még szülői beleegyezés szükséges. 18 éves kortól pedig már munkavállalóként válogathatunk a lehetőségek között. Néhány alapvető dolgot azonban mindenképp érdemes tudni.

Dolgozni munkaszerződéssel, idénymunkában vagy háztartási alkalmazottként lehet. A munkavégzéshez adókártya szükséges, hiszen bizonyos foglalkoztatás esetén adóbevallási-kötelezettség terheli a diákot. Nem érdemes megfeledkezni a szabadságról sem, ami alapesetben 20 nap 25 éves korig, de ennek csak az időarányos része használható fel, a foglalkoztatás időtartamától függően.

Baross Levente, a Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a legbiztonságosabb a diákok számára, ha iskolaszövetkezeten keresztül vállalnak munkát, hiszen ezek a jogi hátteret is biztosítják a munkavállaláshoz. A regisztrációval pedig biztosítják számukra azt is, hogy a folyamatosan frissülő munkalehetőségek közül a számukra legmegfelelőbbre jelentkezhetnek.

Krausz Ágnesnek két gyermeke van, korábban egyikük sem vállalt nyári munkát, az idei nyáron azonban mindketten dolgozni fognak. Mint szülőnek, Ágnes számára a biztonság volt a legfontosabb, így fiatalabb gyermeke egy szövetkezeten keresztül talált nyári diákmunkát, míg nagyobbik gyermeke, aki már betöltötte a 18-at olyan helyre pályázott, ahol a későbbiekben is számíthatnak a munkájára.

A diákok sok esetben szakmai tudásuknak vagy nyelvtudásuk szerint keresik a munkalehetőségeket. A legtöbben irodában szeretnének dolgozni, ahol a korábban tanult idegen nyelvet gyakorolhatják, ismereteiket szakmába vágóan bővíthetik. Ilyen jellegű munkákat nyáron a fesztiválokon könnyű találni, de gyakoriak a hostess feladatok, a szórólaposztás és a gyors éttermi kiszolgálás is.

Would you like to replay the video?
Június 9-én az Országgyűlés majd egyhangú döntése nyomán, június 19-étől a passzív szemeszterüket töltő nappali tagozatos hallgatók is munkát vállalhatnak iskolaszövetkezet tagjaként. A döntésnek köszönhetően a 25 ezer félévhalasztó nappali tagozatos, passzív jogviszonyú felsőoktatási hallgató is vállalhat munkát az iskolaszövetkezeteken keresztül.
Címkék