Munkahelyet teremtene Érd a kormány támogatásával

 

Július 3-án városunkba érkezik Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a Modern Városok program keretében Érden is tárgyaljon a gazdaságfejlesztésről – közölte T. Mészáros András polgármester sajtótájékoztatóján, megerősítve Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője korábbi bejelentését.

Hasonló tartalmaink:

A polgármester nem részletezte, pontosan miről tárgyal a miniszterelnökkel, azt azonban elmondta, mit szeretne elérni.

– Az én kívánságom elsősorban a munkahelyteremtés, ehhez kapcsolódóan egy Ipari Park létrehozása. Szükség lenne a városi infrastruktúra, az intézmények fejlesztésére is: adott esetben a Batthyány Általános és Sportiskola, a Teleki Sámuel Általános Iskola, a Bolyai János Általános Iskola fejlesztése, akár középiskolai szintre. Ezen túl fontos lenne a helyi közlekedés sűrűbbé tétele is: a mostani, Ófalu és  a városközpont, valamint az Iparos út-Bem tér-városközpont közötti hálózat növeléséhez útépítés kell és buszok kellenek, hogy minél több közlekedő elérhesse a vasutat.

– Tudomásul kell venni, hogy Érd nem egy kész város: egy folyamatosan változó, növekvő település; de azon vagyunk, hogy minél hamarabb kész legyen – tette hozzá. Emlékeztetett:  Érd infrastruktúrája nem tudta követni a rendszerváltást követően megindult népességnövekedés ütemét, így a területi, kommunális, intézményi szolgáltató tevékenységek fejlesztése még elmarad a több száz éve városi életformát folytató településekhez képest.

– Ha ezek a fejlesztések megvalósulnak – köztük az ipari park is -, akkor Érdnek lehetősége nyílik arra, hogy ne kelljen az országtól függnie, így saját magának teremthet forrást a fejlesztésekhez – vélekedett a polgármester, megismételve, hogy azt a megbeszélésük után majd a miniszterelnök dönti el, Érd fejlesztési elképzelései közül mit támogat a kormány.

T. Mészáros András korábbi nyilatkozatában  úgy fogalmazott: a program nulladik üteme annak a gazdaságfejlesztésre kijelölt 150-200 hektár nagyságú területnek az előkészítése és kialakítása lenne, mely Érd gazdasági övezete lehet akár 20 ezer új munkahellyel, és városvezetés szeretné, ha a nulladik ütemre még 2016 előtt megkapná a forrást Érd, magát a programot pedig 2024-ig szeretné megvalósítani további 200 milliárd forint ütemezett felhasználásával.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a Modern Városok program kapcsán összesen 1200 milliárd forintos forrásról beszélt, amelyet a magyarországi megyei jogú városok kapnának.

Újabb kedvezmény az érdieknek

Mint arról már beszámoltunk, az elmúlt hetekben előbb az Agárdi Popstranddal, majd a Budakeszi Vadasparkkal  is megállapodást kötött az érdi önkormányzat, melynek értelmében az érdi lakcímkártyával rendelkezők kedvezménnyel látogathatják azokat. T. Mészáros András sajtótájékoztatójának vendége most Bán Gábor (képünkön a polgármesterrel), a törökbálinti Izgiland Játszóház igazgatója volt, akivel szintén egy 10%-os kedvezményről szóló megállapodást kötöttek, a kedvezmény kihasználásához csak érdi lakcímkártyánkat kell használnunk. A polgármester kiemelte, hogy Érd hazánk egyik legfiatalabb városa, lévén az átlagéletkor 34 év körül van, sok a fiatal, aki a törökbálinti játszóházban szívesen töltené az időt. Bán Gábor arról tájékoztatott, hogy belépőik percdíjasok, nem kell napijegyet venni, csak egy műanyag „órát” kapnak a gyerekek, akik ezzel használhatják ki a játszóház eszközeit, szolgáltatásait.

 

Would you like to replay the video?

 

Érden is lehet olimpia?

A napokban a Magyar Olimpiai Bizottság, majd a Főváros közgyűlése is elfogadta Budapest 2024-es olimpiára való kandidálásának szándéknyilatkozatát, ám a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Agenda 2020 reformprogramja szerint akkorra már nem csak egy város, hanem egy egész ország is rendezhetné a nyári játékokat, így a szándéknyilatkozat szerint 38 versenyhelyszínen lennének programok, amennyiben Budapest sikeresen elnyeri a rendezés jogát.

A budapesti főhelyszín a Duna parti Kvassay-zsilip és környéke lenne. A lehetséges vidéki helyszínek: Debrecen, Szeged, Miskolc, Székesfehérvár, Balatonfüred, Veszprém, Szombathely, Győr, Göd és Dunakeszi-Alag – áll az MTI-nek eljuttatott, a Fővárosi Közgyűlés tagjainak és valamennyi parlamenti pártnak átadott részletes megvalósíthatósági tanulmány százoldalas összefoglalójában.

Ennek kapcsán újságírói kérdésre a polgármester azt mondta: a város fogadókész. T. Mészáros András felidézte: 1999-2000-ben, amikor még a Közép-Magyarországi Régió elnöke volt, a szervezet ügynöksége, a Pro Régió már  elkezdte kidolgozni a lehetőségeket. Akkor a Budapesttől 20-30 kilométerre lévő településhálózatot is figyelembe vették – emlékeztetett.

Címkék