Jövőre duplájára nő az önkormányzati felsőoktatási ösztöndíj

Támogatta a közgyűlés az érdi baloldali frakció módosító javaslatát, s ennek köszönhetően a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj keretösszegét a 2016. évi költségvetésben 10 millió forintra emelik.

Hasonló tartalmaink:

A városi plénum már csaknem egy évtizede bekapcsolódott abba a támogatási rendszerbe, amely a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló rendelet alapján a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű fiatalok számára nyújt rendszeres anyagi segítséget. Ennek keretében az önkormányzat minimum havi egyezer forint támogatást nyújthat, amely támogatást a megyei önkormányzat megnövelhet, az Emberi Erőforrás Minisztérium pedig a települési önkormányzati támogatással megegyező mértékben kiegészít. Az eredeti előterjesztés az erre a célra fordítható érdi keretösszeget az utóbbi évekhez hasonlóan ötmillió forintban tervezte megállapítani. A baloldali frakció azonban ennek az összegnek a megduplázását javasolta a közgyűlésnek, amit az előterjesztő Kéri Mihály (Fidesz-KDNP) – a polgármester javaslatára – befogadott, és a képviselők is egyhangúlag megszavaztak.

Havasi Márta (DK) a maga és frakciója nevében is üdvözölte a Közgyűlés döntését. Hozzátette: a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj keretösszegének 10 millió forintra történő növelését az indokolta, hogy a hátrányos helyzetű diákoknak eddig nyújtott támogatás legfeljebb a tanuló bérletét fedezte, egyéb célra nem jutott belőle. Ha ezt a támogatást az érdi önkormányzat a duplájára emeli, ez a kiadás akkor is csak a város költségvetésének mindössze a 0,5 százalékát teszi ki, miközben a felsőoktatásban tanuló fiatalok többségének a kis segítség is nagyon sokat jelent.

Bálint Edit

Érdi Újság

Címkék