Tusványosi Szabadegyetem: jó példa az érdi Batthyány-program

Érd jó példa lehet arra, ahogyan  a kormány támogatásával megvalósulhatnak a egy város gazdaságfejlesztési elképzelései – mondta T. Mészáros András  a Tusványosi Szabadegyetem gazdaságfejlesztéssel foglalkozó kerekasztal-beszélgetésén. A szabadegyetem elmúlt évtizedekben az egész kárpát-medencei magyarság problémáival foglalkozó fórummá nőtte ki magát. Idén a nemzetpolitika, a külpolitika és a gazdaságpolitika került előtérbe. T. Mészáros András polgármester előadásában Érd példáján keresztül mutatta azokat a lehetőségeket, amelyek a gazdaságfejlesztés terén a város rendelkezésére állnak: az érdi Batthyány-program akár más településeknek is mintául szolgálhat.

Hasonló tartalmaink:

A  polgármester vezetésével Érdi küldöttség is részt vett a Tusványosi Szabadegyetemen a polgármester vezetésével. T. Mészáros András szerint Érden a legfontosabb a fejlesztések lehetőségének megteremtése, amely a 200 hektáros ipari park létrehozása nélkül nem valósulhatna meg – hangsúlyozta T. Mészáros András polgármester. Ez azonban csak az első lépés.

A gazdaságfejlesztés terén fontos szerepet tölthetnek be a jövőben a Kárpát-medencében található testvérvárosokkal vállalkozói szinten elindított együttműködések is. Érd vajdasági testvérvárosa Szabadka: itt már szorosabb a gazdasági kapcsolat. Ezen kívül az önkormányzat odafigyel Kárpátaljára is, legutóbb 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott két településnek is Érd.

Fontosak ezek az együttműködések, de rövid távon jelentős előrelépésre nem lehet számítani. Azonban fontos, hogy az első lépések megtörténtek, most már csak idő kérdése, hogy mikor lesz igazi haszna ezeknek a kapcsolatoknak.

Mindemellett pedig a kerekasztal-beszélgetésen kiderült, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségek esetében a különböző gazdaszövetségek, társulások megerősítése volna az elsődleges cél, segítségükkel az egyéni kezdeményezések is erőre tudnának kapni.
Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár a Modern Városok programmal kapcsolatban az Érd Tv kérdésére válaszolva elmondta, Érd jó helyzetben van, hiszen a fejlődő települések közé tartozik. A következő években remélhetőleg további fejlesztési pénzekhez juthat a város – tette hozzá az államtitkár.

Would you like to replay the video?

Címkék