A kánikulában hűsölhetünk a városi intézményekben

Az idei nyáron negyedszer hirdettek harmadfokú hőségriasztást. Várhatóan vasárnapig tart a minden eddiginél huzamosabban fennálló magas hőmérséklet.

Hasonló tartalmaink:

Lehet, sokan nem tudják, pedig fontos információ, hogy a hőségriasztás idején a városi intézmények nyitva állnak azok számára, akiknek a nagy forróságban egy kis hűsölésre, pihenésre, ivóvízre van szükségük.

T. Mészáros András polgármester közölte: egyelőre még gondolkodnak azon, hogy osszanak-a vizet a körforgalmak közelében, de korábban az ÉTV-nek nem voltak pozitív tapasztalatai ezzel kapcsolatban: a járművezetők a vízosztókat inkább úgy fogadták, mint akik zavarják a forgalmat. Mégis: amennyiben a kánikula kitart, és a hőmérséklet két napon át 35 fok fölé emelkedik, mindenképpen megoldják a vízosztást a járművezetők részére is – tudtuk meg a polgármester múlt heti sajtótájékoztatóján.

Továbbra is tombol a hőség Európa többi országában is: a hőmérséklet sok helyen több évtizedes rekordot döntött, emberek százai lettek rosszul a melegtől, a hőhullám néhol erdőtüzeket okozott.

A meteorológusok szerint ezekben napokban újabb évtizedes rekordot döntött a hőség a Közép-Csehországi kerületben, ahol a rezi és a dobrichovicei meteorológiai állomások szerint a hőmérő higanyszála elérte a hétvégén a 39,8 Celsius-fokot. A hírügynökségek megjegyzik, ezzel Csehország a forróságot tekintve „felülmúlt” több mediterrán országot is. Különösen nagy volt a meleg Praha-Zapad körzetében, az északi Ústí nad Labemben pedig 39,1 Celsius-fokot mértek. Árnyékban!

Szlovákiában vasárnap közzétették, hogy a hét első öt napján összesen 729 embert kellett elsősegélyben részesíteni a hőség okozta ájulás miatt. A legtöbben az eperjesi kerületben vesztették el eszméletüket, mások a Nagyszombati kerületben, a legtöbb orvosi segítségnyújtásra a Zsolnai kerületben volt szükség. Az ország egyes részein szombaton a hőmérő higanyszála 35 és 37 Celsius-fok közé kúszott fel, a meteorológiai előrejelzések nem jósolnak enyhülést hétfőre sem.

Románia egész területén is hőségriadó van érvényben, narancssárga jelzést adtak ki Szatmár, Bihar és Arad megyére, az összes többi megyében sárga jelzést léptettek érvénybe. 37-38 Celsius-fokos melegre kell számítani.

A spanyolországi Estremadura tartományban olyan pusztító erdőtüzek keletkeztek, hogy a vele határos Portugália területéről is száz tűzoltót és harminc tűzoltókocsit kellett küldeni a lángok elfojtására. A térségből az utóbbi napokban 2400 lakost kellett evakuálni.

Moszkvában ugyan “csak” 30 Celsius-fokra emelkedett a hőmérséklet, de ott ezt is hőségként éli meg a lakosság, különös tekintettel arra, hogy az idén először lett ilyen meleg. A híradások szerint az abszolút rekordot 2010. augusztus 9-én mértek, 35,6 fokot. A hatóságok a hétvégén ott is felhívták a figyelmet a tűzveszélyre.

Címkék