Két alkotó, két helyszín, két kiállítás

A rövid nyári pihenő és a karbantartási munkálatok befejezése után, új kiállítással lepi meg művészetkedvelő közönségét az érdi Városi Galéria és a Szepes Gyula Művelődési Központ is. Nem egyedülálló eset városunkban, hogy egyszerre két tárlatmegnyitót is tartanak. A Városi Galériában P. Boros Ilona grafikusművész, a Szepes Gyula Művelődési Központban Bálint Imre festőművész munkái lesznek láthatók augusztus 14-től.

Hasonló tartalmaink:

P. Boros Ilona grafikusművész alkotásaival eddig csoportos tárlaton találkozhatott az érdi közönség. A grafikusművész 1994 óta van jelen van a magyar kortárs képzőművészetben. Azóta számos csoportos és egyéni kiállításon mutatkozott be nemcsak Budapesten, hanem az ország számos nagyvárosában is. 1998-tól tagja (jelenleg választmányi tagja is) a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Emellett aktívan részt vesz a művészeti közéletben. Alapítója és az 1998-tól 2010-ig tartó időszakban vezetője volt az Első Kör nevű, törökbálinti alkotóművész csoportnak. Ugyancsak alapítója és két évig elnöke is volt a Regioart Dél-Buda Környéki Regionális Művészeti Egyesületnek, és tagja még a Csepel Galéria Egyesületnek; a közelmúltban egy új művészcsoport, az Asztal Társaság elindításában is tevékenyen részt vett. Utóbbi tagjai városunkban is bemutatkoztak munkáikkal. P. Boros Ilona a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszakürtön született. 1986-ban rajztanári diplomát szerezett a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, de – saját bevallása szerint – a művészetet illetően a legtöbbet Bálványos Huba és Fischer Ernő szakköreiben tanult. Elsősorban egyedi grafikákat készít, de érdekelik a különböző anyagokban rejlő lehetőségek is, ezért szívesen foglalkozik különböző – elsősorban papír – felületek létrehozásával, kombinálásával. Alkotásaival folyamatosan részt vesz művészeti pályázatokon, és amikor lehetőség nyílik rá, országos és nemzetközi kiállításokon mutatja be munkáit. Számos biennálén és művésztelepen is részt vett. Ezúttal az érdi művészetkedvelő közönség is megcsodálhatja munkáit a Város Galériában augusztus 14-én, 18 órakor nyíló önálló kiállításán.

Ugyanezen a napon – pár lépéssel odébb, és fél órával később – a Szepes Galériában is új tárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők. Itt Bálint Imre festőművész egyéni kiállítása lesz látható, Életöröm címmel. A Vajdaságból, a Duna menti Újvidék városából származó alkotó folyamatosan más-más technikákkal is próbálkozik. Hosszú ideig kizárólag a pasztellkrétához ragaszkodott, mint ahogyan a témáit illetően is. Mostanáig a természet, ezen a belül a gyors sodrású folyók, vadvizek felszínét elárasztó, égi fényesség ezer arcának megjelenítése volt fő témája. Egy éve azonban valami egészen újba kezdett. A pasztell technikáról lemondva az olajfestékhez nyúlt, és szakított a figuratív, emlékezetből előhívott, impresszionista tájképek ábrázolásával is. Táblaképei inkább úgynevezett „anaformikus” festmények, amelyeket a tudat alatti megélések, érzelmek, gondolatok, tapasztalatok hoznak felszínre. Ám a munkákat mélyebben kutató szemlélő az intenzív színkavalkád mögött felfedezheti a nem szándékosan megformált emberi és természeti alakzatokat. Ezekbe a lírai absztraktra emlékeztető képekbe alaposan belemélyedve meglepő megtapasztalások tanúi lehetünk, noha a művészt semmilyen formai szándékosság nem vezérli alkotás közben. Bálint Imre érdi önálló kiállításának megnyitójára augusztus 14-én, 18,30-kor kerül sor a Szepes Galériában.

Érdi Újság, a fotón Bálint Imre alkotása látható.

Címkék