Bonyhádon találkoztak a bukovinai székelyek

Az érdiek is részt vettek azon a hagyományos nemzetközi kulturális találkozón, amelyen a Bukovinából elszármazott székelyek találkoznak minden évben. A nagyszabású rendezvényre idén is Bonyhádon került sor a napokban, városunkat pedig a Bukovinai Székely Népdalkör képviselte.

Hasonló tartalmaink:

Az Érden élő bukovinai székelyek népdalköre is minden évben részt vesz a bonyhádi találkozón, amelyen ebben az évben először Barta Viktória kórusvezető irányításával léptek fel. Óriási élmény volt számára látni a székelyek sokaságát, akik nemcsak hazánkból, hanem Lengyelországból, Romániából és Szerbiából érkeztek, és csodálatos volt megélni, hogy máig ilyen sokan őrzik és ápolják őseik hagyományát – nyilatkozta lapunknak Barta Viktória. Mint elmesélte: a bonyhádi rendezvény egy hatalmas felvonulással kezdődött, amelyen mindegyik kulturális egyesület, kórus vagy tánccsoport énekelve, táncolva, muzsikálva mutatkozott be a nagyszámú érdeklődőnek.

Az Érdi Bukovinai Népdalkör tagjai a romániai hagyományőrzők közelében vonultak, és bár a beszélt nyelven nem, de a zene és a dalok „nyelvén” nagyon is megértették egymást. A felvonulás a felállított nagyszínpadig tartott, ahol kezdetét vette a műsor, amelyben saját produkcióikkal, népdalokkal, zenével, tánccal léptek fel a találkozó résztvevői. Az érdiek negyedórás műsora – amelyben Ádám Szabina szólót énekelt, Munkácsi Ráhel pedig a kórusvezetővel együtt citerázott is – osztatlan sikert aratott a közönség soraiban. Sőt, a fellépésüket követően Kóka Rozália, a Népművészet Mestere – aki az érdi népdalkörnek alapítója és több évtizedig vezetője volt – elismerését fejezte ki Barta Viktóriának a teljesítményért. A kórusvezető elárulta, a kiváló szakember dicsérő szavai nagyon jólestek neki, mert ez azt is jelenti, hogy jó úton haladnak, sikerült megőrizni és továbbvinni azt a hagyományosan eredményes munkát, amit ez a kórus több mint három évtizede képvisel térségünkben, Viktória pedig alig több mint egy éve vállalta el a népdalkör szakmai vezetését. Azt is mondta még: örült, hogy Érdről is velük utazott néhány lelkes kísérő, akiket érdekelt a találkozó, így kellemes hangulatban telt az utazás, ami a kör tagjai számára nemcsak a megmutatkozást és a fellépést jelentette, hanem egy kellemes, egész napos kirándulást is.

Menet közben megálltak például Kakasdon, ahol megcsodálták a templomot, sétáltak egy kicsit a városban. Mint kiderült, a közös utazásuk remek csapatépítés is volt, hiszen így jobban megismerik egymást a kórus tagjai.

Szerencsére, mindig vannak kiváló hanggal megáldott, tehetséges fiatalok, akik szívesen csatlakoznak hozzájuk, így a közös kirándulás is segítette a beilleszkedésüket – tudtuk meg Barta Viktóriától, aki azzal fejezte be a beszélgetésünket, hogy a népdalkör a bonyhádi szereplése után már a legközelebbi fellépésre, az augusztus 20-ai ünnepségre készül, amely aligha múlhat el városunkban a Bukovinai Székely Népdalkör részvétele nélkül.

Érdi Újság, Bálint Edit 

Címkék