Székely mulatság és hagyományőrzés

Menyasszonyöltöztetés, székely népdalok és tánc – így indult a negyvenhetedik székely bál Érden. A szombati hagyományőrző batyus mulatságot a Bukovinai Székelyek Érdi Egyesülete rendezte a Szepes Gyula Művelődési Házban; a bálon részt vett dr. Aradszki András országgyűlési képviselő és T. Mészáros András polgármester is.

Hasonló tartalmaink:

Az idei évben is népdalokkal nyitották meg a bált, de ez alkalommal egy új produkcióval is készült a  Érdi Bukovinai Székely Népdalkör, előadásukban egy menyasszony felöltöztetésének rituáléját mutatták be, természetesen székely népdalok kíséretében. A műsor végén pedig a zenekar is bekapcsolódott az éneklésbe és kezdetét vette a tánc. A vendégek közül sokan érkeztek népviseletben a batyus bálba, és nemcsak az idősebb korosztály képviseltette magát, hanem a fiatalok is.

– Érden 1958 óta élnek bukovinai székelyek, azóta, de különösen az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör 1971-es megalakulása óta, rendszeresen tartunk bálokat. Ez jó alkalom a találkozásra, a beszélgetésre, a közös mulatságra – nyilatkozta Domokos Gyula, a Bukovinai Székelyek Érdi Egyesületének elnöke.

Az estély nem csak a táncról és a mulatozásról szólt, a rendezvényen részt vett Rudolf László, a bukovinai székelység több tízezer képviselőjének családfáját már feltérképezett családfa kutató szakember, aki több száz évre visszamenőleg is tudott információval szolgálni a bukovinai székely felmenőkről. Ezen kívül könyvbemutatóval és könyvvásárlási lehetőséggel is készültek a szervezők. A délután folyamán Fábián Margit, Kóka Rozália és Rudolf László műveivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

(Fotó: Boros Sándor)

 

 

 

 

 

Címkék