Negyvenöt éve együtt az érdi kórus

Advent második vasárnapján a Szepes Gyula Művelődési Központ színháztermében emlékezett meg fennállásának 45-ik évfordulójáról az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör. Vendégeik és az érdeklődők megismerhették a városunkban otthonra talált népcsoport és a hagyományőrző kórus történetét.

Hasonló tartalmaink:

Közel ezer fellépés, mintegy száz kórustag, lemezfelvételek, Európa-díj, két Népművészet Mestere díj, a Hadikfalvi betlehemes felelevenítése, rengeteg gyűjtőmunka, éneklés és külföldi út – távirati stílusban ezek jellemzik Érd egyik legrégebbi hagyományőrző kórusát. Az Érdi Bukovinai Székely Népdalkört Kóka Rozália, Magyar Örökségdíjas mesemondó, népdal- és népmesegyűjtő alapította meg 1971-ben, s több mint négy évtizedig vezetője is volt.

Tagjai, a bukovinai székely asszonyok a hagyományok megőrzésével és továbbadásával fontos küldetést teljesítettek az elmúlt évtizedekben. De vajon miként keveredtek ezek a családok a nagyon távoli Bukovinából Érdre? Erről Barta Viktória, a kör jelenlegi vezetője tartott rövid ismertetőt.

Meneküléseik és bujdosásaik a madéfalvi veszedelem után kezdődtek. Menekülniük kellett területeikről, így szétszóródtak a közeli erdőségekben. Később összegyűjtötték és egy helyre, Bukovinába telepítették őket. Öt falu lakosa kezdhetett itt új életet. Falvaiknak beszédes neveket adtak. Istensegíts például úgy kapta a nevét, hogy amikor odaérkeztek, az egyik családfő letérdepelt s így imádkozott: „Isten, segíts, hogy menekülésünknek itt vége szakadjon!”

Az új helyen ugyan megalapozták az életüket, de azon a kis területen igen hamar hússzorosára nőtt a lakosság száma. Ráadásul az I. világháború után Bukovina román fennhatóság alá került. A székelyek nem használhatták a nyelvüket, a gyerekek nem tanulhattak magyarul, ezért elindultak onnan a „kirajzások”.

A bukovinai székelyek többsége ismét vándorbotot ragadott egy jobb élet reményében. Bácskában több helységben is befogadták őket, így az öt faluból érkezőket húsz településen osztották szét. Később Érd is egyik otthont adó város lett számukra, amikor Bácskából csaknem 300 család érkezett, s lelt itt új otthonra.

Néhány évvel ezelőtt, Kóka Rozáliának köszönhetően sikerült feleleveníteniük a bukovinai Hadikfalváról való betlehemes pásztorjátékot, amely a Magyar Szellemi Kulturális Örökség része lett. Ezt a múlt vasárnap ismét megtekinthette a közönség, ahogyan a népdalkör és a közreműködő zenekarok és együttesek műsorát is élvezhették mindazok, akik együtt ünnepeltek a Bukovinai Székely Népdalkör egykori és jelenlegi tagjaival és vezetőivel.

Érdi Újság 

Bálint Edit

Címkék