Báloztak a székelyek

Az elmúlt hétvégén is folytatódott a báli szezon a városban. Ezúttal a művelődési központban megtartott érdi bukovinai székelyek bálján mulathattak az emberek.

Hasonló tartalmaink:

A közel negyven éves múltra visszatekintő bukovinai székely bál az egyik legrégebbi mulatság a városban. Noha az eseményt évtizedekig az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör szervezte, egy közelmúltbeli átalakulást követően ezt a feladatot idén már a 2014-ben, jobbára a népdalkör tagjai által alapított Bukovinai Székely Egyesület vette át.

A népdalkör rövid produkciója után, -amelyben tradicionális bukovinai farsangi nóták hangzottak el, – az evés-ivás, a zene és a tánc vette át a főszerepet.

Az érdi székelyek egy összetartó és a hagyományait ápoló közösség, de így is rengeteg olyan szokás van, ami már elveszett, fogalmazott Kóka Rozália, az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör vezetője. Szerencsére a bál megmaradt, igaz, valaha ezek a mulatságok is másképp zajlottak, idézte fel emlékeit a karnagy.

A szervező, Domokos Gyula elmondta, akár a bálról, akár más székely hagyományról legyen szó, a Bukovinai Székely Egyesület egyik legfőbb célja, hogy minél több fiatalnak fel tudják kelteni az érdeklődését. Hiszen ha ez nem sikerül, akkor előbb vagy utóbb, de eltűnhetnek a városból például ezek, a hajnalig tartó, jó hangulatú mulatságok is.

Fotók: Boros Sándor

Címkék