Ínyenc ingyenes rendezvények a könyvtárban

konyvtarenKülönleges programokkal készül a Csuka Zoltán Városi Könyvtár az Érdi Napokra. Hogy milyen csemegék várnak az érdiekre szeptember 4-e és 11-e között, arról Nida Judit, a könyvtár igazgatóhelyettese beszélt lapunknak.

Hasonló tartalmaink:

Hagyomány és változatosság – talán ez lehetne az Érdi Napok könyvtári programjainak mottója.

– Negyedik éve telepedünk ki a főtérre, a glorietthez: ingyenes beiratkozást kínálunk, tájékoztatjuk az érdeklődőket a könyvtár szolgáltatásairól, kedvező áron áruljuk a használt könyveket, és játékokat szervezünk felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt. Azért szeretjük ezeket a kitelepüléseket, mert az utcabálon van idő.  Lehetőség nyílik a kötetlenebb, hosszabb beszélgetésekre is az olvasók és a könyvtárosok között, emellett azok közül is sokan megismerhetnek minket, akik még nem látogattak el hozzánk. Az is öröm, hogy a főtéren berendezett standunkon be tudjuk mutatni a könyvtár életét, rendezvényeit, dokumentumait is, plakátok, szóróanyagok segítségével – mondta lapunknak Nida Judit, a Csuka Zoltán Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, akit arra kértünk, ismertessen egy-egy előadást is.

–  Szeretném előrebocsátani, hogy minden könyvtári programunk ingyenes. Legelső rendezvényünkre az Érdi Napok „nulladik napján” kerül sor, szeptember 4-én, 18 órakor: a Malko Teatro lép fel a Hivatalnok u. 14-ben, Jazz és irodalom című műsorával (lásd cikkünket fenn!). Régóta járnak hozzánk, és mindig nagyon színvonalas programmal érkeznek. Előadásuk nagyon jól kapcsolódik az Érdi Jazz Napok kínálatához is.

Szeptember 9-én 17 órakor Bereményi Géza érkezik hozzánk; a filmművészet, a zene és az irodalom ikonikus alakjával Bencsik Ildikó kollégám beszélget majd a városi könyvtárban. A zenei részlegben, az Alsó utcában évek óta szervezünk dzsessz-koncerteket – ebbe a sorozatba illeszkedik majd a Ludányi Tamás Quartet programja szeptember 11-én, 18 órakor. Vendégeink fiatal, nagyon lelkes és ismert zenészek, akik több díjat is elhoztak már – mondta Nida Judit, akit arról is kérdeztünk, hogy egy-egy könyvtári koncert, előadás milyen hatással van az intézmény hétköznapjaira.

– Azért szeretünk ismert neveket behozni a könyvtárba, mert így olyanok is eljönnek, akik korábban nem ismerték intézményünket – és ha már itt vannak, érdeklődnek nemcsak az adott program, hanem egyéb szolgáltatásaink iránt is. Ha minél több emberben tudatosul, hogy Érdnek van könyvtára, ahová bármikor bejöhet, segítséget, tájékoztatást kaphat, akkor már elértük a célunkat. Nyilván nem lesz minden vendégből rendszeres könyvtárlátogató, hiszen manapság, úgy, hogy az itt élők nagy része ráadásul nem is a városban dolgozik, ezt nem lehet elvárni, de legalább tudnak rólunk, és az általunk kínált szolgáltatásokról – zárta szavait az igazgatóhelyettes.

Nemcsak a felnőtt-, hanem a gyermekkönyvtár is készül az Érdi Napokra: szeptember 9-én 10 órától Vadadi Adrienn óvónőből lett író tart mesélős-verselős foglalkozást a legkisebbeknek. Mint Szatmáry Éva gyermekkönyvtárostól megtudtuk, a rendezvényre jelentkeztek már óvodai csoportok, de szívesen látják az érdeklődő családokat is.

– Ezt a programot kifejezetten óvodásoknak ajánljuk, mivel az írónő a legkisebbeknek szóló könyveit mutatja majd be, és ezekhez kapcsolódóan tart játékos foglalkozást – tette hozzá Szatmáry Éva. A gyermekkönyvtárosokkal természetesen az utcabálon is találkozhatnak majd a gyerekek, hiszen több jópofa programmal is készülnek erre az alkalomra – talán nem árulunk el nagy titkot, ha kifecsegjük: a játékokban részt vevő gyerekek könyvet kapnak majd ajándékba.

Sok család minden bizonnyal várja a gyermekkönyvtári kreatív foglalkozásokat is: ezek sem maradnak el, szeptember 8-án lesz az első ilyen alkalom – ekkor rajz napot tartanak majd a Hivatalnok utca 14. szám alatt.

Ahová most már sokkal könnyebb bejutni is. Megszüntették a könyvtár igen rossz állapotban lévő betonteraszát, és térkővel burkolták a területet, valamint a járdát is. Így nemcsak baleset-, hanem akadálymentessé is vált a felnőtt- és a gyermekkönyvtár megközelítése, nem beszélve arról, hogy sokkal szebbé is vált az épület környezete.

Érdi Újság

Ádám Katalin

Címkék